Berlusconis nya vardag - som vårdbiträde

Publicerad 2014-05-09

I dag börjar den före detta premiärministern Silvio Berlusconi sitt nya uppdrag: som volontär på ett katolskt ålderdomshem.

Under ett år ska miljonären hjälpa till med "vila, musik och rekreation" för Alzheimerspatienter i staden Cesano Boscone utanför Milano.

Silvio Berlusconi möttes av ett dussin journalister och en ensam demonstrant från ett fackförbund när han anlände till ålderdomshemmet på fredagen, men lämnade inga kommentarer till åhörarna.

Inskolningen kommer att ske "stegvis", så att 77-åringen och de övriga åldringarna hinner vänja sig vid varandra, förklarade vårdchefen på hemmet.

– Den kommer att ske i små steg, så att inga misstag sker. . . Han kan till exempel hjälpa till med måltiderna, som kan vara knepiga, eftersom du ibland måste påminna patienterna om att de äter, sa Massimo Restelli till tidningen La Repubblica.

Ettårig samhällstjänst

Tjänstgöringen är en del av en ettårig samhällstjänst som den skandalomsusade före detta premiärministern dömts till, sedan en domstol funnit honom skyldig till skattebrott. Tjänstgöringen på hemmet begränsar sig till fyra timmar per vecka och på schemat står bland annat "musik", "vila" och "rekreation".

Till en början ska han observera och acklimatisera sig till rutinerna på ålderdomshemmet, uppger personalen. Men Berlusconi tar sin nya uppgift på allvar och uppger i interna radiosändningar att han studerat nya rön inom Alzheimersforskning för att "ge sköterskorna möjlighet att göra mer".

Slipper fängelsestraff

Straffet sänktes från fyra till ett år i april. Då meddelades också att mediemogulen, på grund av sin höga ålder, slipper fängelsestraff. Tidigare har Italiens högsta appellationsdomstol slagit fast att Berlusconi måste hålla sig borta från politiken de närmaste två åren. Trots det anses han fortfarande vara en stark kraft inom den italienska politiken, hans eget parti Forza Italia har fortfarande runt 22 procents stöd i opinionsundersökningarna.