Tre gripna för attacken mot svenska politiker

Publicerad 2013-08-22

Hoppas att polisen har tagit rätt

Enligt Somalisk polis har tre personer gripits misstänkta för inblandning i attacken mot de svenska vänsterpartisterna under onsdagen, uppger NTB.

Samtidigt söker säkerhetsstyrkor efter ytterligare två personer som misstänks ha planerat attacken, skriver tyska nyhetsbyrån DPA.

Pressjouren på Utrikesdepartementet har inte inte fått några uppgifter från Somalisk polis att någon skulle vara gripen för attacken.

– Vi har läst om detta i media men kan inte bekräfta några sådan uppgifter, säger Anna Buhré Kervefors, UDs presstjänst, till Aftonbladet.

I attacken sköts vänsterpartisten Abdirahim Hassan från Husby till döds och partiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, skottskadades.

Hoppas att det är de

Den avlidne Abdirahim Hassans familj är lättad över att polisen har funnit några misstänkta. Men menar samtidigt att det inte gör saken ogjord.

– Om det är de som har gjort det så känns det bra. Men jag vet inte om de har erkänt. Oavsett vilket så får vi ändå inte tillbaka vår bror, säger Elias Hassan, lillebror till Abdirahim.

Extremt farligt land

Utrikesdepartementet betraktar Somalia som ett av världens farligaste länder. På grund av det ostabila säkerhetsläget i landet avråds svenskar från att resa dit. Ann-Margarethe Livh, Abdirahim Hassan och två andra vänsterpartisterna reste ändå dit eftersom Vänsterns internationella forum (VIF) planerar att starta ett demokratiprojekt i landet.

– Vi bedriver arbete i en del osäkra länder och jobbar för solidaritet och mänskliga rättigheter där. Det är tragiskt att två personer miste sina liv på grund av detta arbete, säger Joel Nilsson, Internationell Sekreterare för VIF.

Fler offer för attacken

Ann-Margarethe Livh och Abdirahim Hassan och en partikamrat var på väg till ett universitet i Mogadishu när de fångades i ett bakhåll. De hade med sig vakter men det förhindrade inte dödsskjutningen. Enligt vittnesmål på plats ska fyra män med automatvapen skjutit mot bilen.

– En vakt avled också i attacken, säger Joel Nilsson.

ANNONS