Ulligaste rävarna på Söder – bor i köket

Publicerad 2016-04-10

Bered er på både gulligt och ulligt!

Rävungarna Allan, Albertina och Alina hittades övergivna på en byggarbetsplats.

Så nu bor de i djurvårdaren Emma Karlssons kök.

– Det är mina första och förmodligen enda rävar, säger hon.

På söndagseftermiddagen var det fullt ös på köksgolvet i djurvårdaren Emma Karlssons lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Ostadigt stapplar de tre rävungarna fram på sina små lurviga ben.

– De har precis börjat tulta framåt. För bara tre dagar sedan öppnade de ögonen och kunde mest backa. Men nu är det full fräs och de är nyfikna, säger Emma Karlsson.

Äter var fjärde timme

Hon jobbar på Skansenakvariet och nu bor Allan, Alina och Albertina tillfälligt hemma hos henne.

– De får haka på till jobbet varje dag, de är bara hos mig för att jag inte ska behöva bo på jobbet dygnet runt. De behöver mat var fjärde timme, jag får ställa klockan, säger Emma Karlsson.

Rävarna måste badas lika ofta.

– De har precis börjat äta välling ur en skål och det blir väldigt kladdigt och grisigt. Så då får det oftast bli ett litet bad efteråt, säger hon.

Det var för några dagar sedan som man hittade de små liven i en vägtrumma på en byggarbetsplats i Sollentuna, norr om Stockholm.

– Det var nog för mycket folk, mamman är vild och skyr människor så hon stack. Rävar byter inte plats på sina gryt, så när hon inte kom tillbaka fick polisen hämta dem, säger Emma Karlsson, som aldrig tidigare tagit hand om rävungar.

Än så länge är rävungarna mörka och ulliga, men när de blir lite större kommer de att få en rödare färg. Djuren kan inte släppas ut i naturen eftersom de inte växer upp med sin mamma.

– De kommer aldrig bli som vilda rävar, de kommer inte att sky människan varför man inte kommer att släppa ut dem i naturen, säger hon.

Får inte ha vilda djur

De gulliga syskonen kommer inte att stappla omkring i lägenheten på Södermalm särskilt länge till. Man får inte ha rovdjur som husdjur.

– Det är inte passande, de är vilda djur och de ska vara i naturen. Men i bland händer det att de inte har föräldrar och då får man rycka in, säger hon.

Inom några dagar väntas Kungsbyns djurpark i Västerås ta emot dem. Man väntar bara på ett formellt tillstånd från Länsstyrelsen.