93 Gaza-svenskar evakuerades till Jordanien

Publicerad 2014-07-15

93 svenskar från Gaza anlände till Jordanien i går natt.

Nu väntar 70 till på utresetillstånd.

– Bra jobbat av departementet och FN, twittrar Carl Bildt.

I söndags avgick de första bussarna med svenskar från Gaza. 93 personer kunde evakueras efter att FN gett dem utresetillstånd. Under natten till måndagen anlände de till Jordanien.

"93 svenska medborgare har med framgång evakuerats från Gaza. Bra jobbat av departementet och FN", twittrar utrikesminister Carl Bildt.

Knappt 70 svenskar i Gaza väntar fortfarande på besked.

– För att ta sig ut har man kunnat anmäla sig till vårt konsulat i Jerusalem. De har i sin tur skickat listor till FN, som koordinerar och förhandlar om utresetillstånd med Israel, säger Erik Wirkensjö på UD press.

Inget skydd från UD

Denna process tar några dagar. De första svenska bussarna avgick fyra dagar efter att UD gått ut med informationen om utresemöjligheterna. Erik Wirkensjö vet inte exakt när svenskarna kan få klartecken från FN, men säger att han aldrig hört talas om någon svensk som blivit nekad.

– De väntar på grund av att de anmält sig senare, så det är inte frågan om att de skulle ha fått avslag, säger han.

Medan svenskarna väntar på utresa kan UD inte ge dem något skydd. Sverige har inget konsulat i området och har länge avrått svenskar från att resa dit. I fredags tog man det ett steg längre och uppmanade svenskar att lämna Gaza.

När de bussarna anländer till Jordanien möter representanter från Svenska ambassaden i Amman dem vid gränsen.

– Sedan får de ta sig till Sverige eller vart de vill. Efter det är det inget ärende för UD längre, säger Erik Wirkensjö.

ANNONS