Ishalka kan slå till i kväll

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-12-23

Trafikverket varnar: Man måste vara jätteuppmärksam

Dåligt väglag har redan ställt till det i Gävle där det snöade kraftigt i går kväll. På Trafikverket tar man prognosen på allvar: ”Vi räknar med en trafiktopp i morgon eftermiddag och kväll när folk som har jobbat till i dag drar i väg”, säger Stefan Björkqvist på myndigheten.

Det är dan före dopparedan och många stressade bilister ska ta sig till sitt julfirande.

Men se upp - vägen dit kan bli farlig.

– Framför allt mot kvällen är det risk för blixt­halka. Det måste man vara jätteuppmärksam på, säger Stefan Björkqvist på Trafikverket.

Norrland har haft vinterväglag länge men södra Sverige har varit relativt förskonade.

Men när jultrafiken når sitt klimax i dag är risken för kaos överhängande. De som ska ta sig till sitt firande uppmanas att det försiktigt.

– Vi räknar med en trafiktopp i morgon eftermiddag och kväll när folk som har jobbat till i dag drar i väg, säger Stefan Björkqvist på Trafikverket.

Kommer hålla i sig

Under morgonen i dag är det risk för frosthalka i hela Svealand. I Norrland är det risk för snöhalka i de mellersta delarna. Även i Götaland finns det risk för lokal frosthalka under morgontimmarna.

Vägläget håller i sig en stor del av dagen och det gäller att se upp. I mellersta Svealand är vädret svår­bedömt, men det finns risk för lokalt snöfall.

– Ja, man måste vara uppmärksam. Börjar det falla snö blir det problem, säger Marisol Uaman, meteorolog på SMHI.

När kylan slår till under kvällen blir våta vägbanor isiga. Med det följer is­halka.

’Blir jättebökigt’

– Då blir det blixthalka och det kan bli jättebökigt. Det måste man vara jätteuppmärksam på som bilist, säger Stefan Björkqvist.

Varningarna gäller framför allt från norra Uppland och ner till Skåne. Stefan Björkqvist uppmanar alla bilister att hålla koll på temperaturen och väderrapporter för att vara beredda på väderomställningar.

Ingen vit jul i söder

Men de som hoppas på en vit jul i södra Sverige lär bli besvikna. Även om det kan bli någon minusgrad på kvällen så blir det milt under dagen på julafton. I Norrbotten kan det där­emot bli en köldchock.

– Det är jättestora skillnader på julafton. I Götaland blir det troligen plusgrader och regn medan det i översta Norrland kan bli mellan 15 och 25 minusgrader, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

I Norrland, Värmland och Dalarna ligger snö på de flesta håll. Och har man inte fått någon vid det här laget så lär det bli en grön jul.

– Men på juldagen och annandagen blir det orde­n­tligt mycket kallare och framåt helgen kan det bli snö även i södra Sverige, säger Martin Hedberg.

Under gårdagen inträffade flera trafikolyckor runt om i Sverige till följd av det hala väglaget. Ingen ska lyckligtvis ha skadats allvarligt.

Följ ämnen i artikeln