De kan få göra de nya coronatesterna

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson: Jag har själv provat

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-04-17

Den nya coronatestningen kommer främst att vara tillgänglig för personer i samhällsviktig verksamhet – som polis och räddningstjänst.

Däremot kommer man fortfarande inte att testas för immunitet.

– Vi talar om en provtagning med analyskapacitet på 50 000, kanske ända upp till 100 000 per vecka, säger socialminister Lena Hallengren.

I slutet av mars gav regeringen uppdraget till Folkhälsomyndigheten att ta fram en ny strategi för att kraftigt kunna utöka testningen för det nya coronaviruset. I dag gavs en lägesrapport.

– Läget är fortsatt allvarligt med fler smittade för varje dag. Jag har tidigare sagt att vi kommer att få räkna avlidna i tusental, och dessvärre är det det vi gör nu. Det är inte förvånande, men det är naturligtvis väldigt, väldigt sorgligt. Bakom varje siffra i den här statistiken finns en människa, ett livsöde, en berättelse, inledde statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferensen.

Stefan Löfven upprepade vikten av att alla tar sitt ansvar och hjälper till så att sjukvården inte ska överbelastas.

Statsministern uppmanade också alla friska att ta sitt ansvar i krisen så att sjukvården mäktar med, och de allvarligt sjuka får större chans att överleva.

Polis och räddningstjänst kan provtas

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) har provtagningen ökats rejält sedan Folkhälsomyndigheten fick sitt uppdrag att skala upp testningen.

– Bara förra veckan provtogs 19 900 personer, och det är nära den nivå som vi i slutet av mars bedömde skulle kunna testas per vecka, säger Lena Hallengren.

Fler personer ska testas för coronaviruset, säger socialminister Lena Hallengren. Bland annat kan det vara poliser och de inom räddningstjänsten.

Svårt sjuka patienter och vårdpersonal inom vården och omsorg kommer fortfarande vara högst prioriterade att testas, enligt socialministern.

– Det vi kan berätta om i dag är om Sveriges nya nationella strategi för utökad diagnostik för covid-19. Några exempel på grupper som skulle kunna omfattas är poliser, personal i räddningstjänsten men också ytterligare grupper i samhällsviktig verksamhet, andra relevanta delar av samhället, just för att se till att personer kan återgå snabbare i arbete, säger Lena Hallengren.

”Jag har själv provat”

Målet är mellan 50 000 upp till 100 000 tester i veckan. Men sådana mängder ligger veckor bort.

– Och detta är i tillägg till den kapacitet som finns redan nu etablerad för patienter, säger Lena Hallengren.

Testerna kommer gå till personer med misstänkta coronasymtom, och ska ske genom egenprovtagning i hemmet, utvecklade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Detta bland annat för att spara på personal och skyddskläder.

– När man provtar sig själv, vilket inte är alls svårt – jag har testat och till och med jag klarade det – så behöver man inte ha någon personal som behöver sätta på visir och så vidare, säger Johan Carlson.

Provtagningskittet beställs exempelvis genom 1177 Vårdguiden, och testet skickas sedan till ett ackrediterat laboratorium.

Johan Carlson nämnde även att ”personal på kraftstationer” kan komma att bli aktuella för testerna. Man kommer ta hjälp av MSB för att bedöma vilka som bör få testas.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, säger att självtesterna inte alls är svåra att ta själv.

Ännu inga immunitetstester

Vad många väntar på är ett antikroppstest, som visar om man haft coronaviruset och därmed kan vänta sig att slippa få det igen. Men där är regeringen och Folkhälsomyndigheten inte framme.

– Inget land har bra, etablerade tester. Vi arbetar med många partners i och utanför Europa för att utvärdera tester, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Detta kan bli aktuellt i ett andrasteg, enligt socialministern.

– Vi återkommer när det finns kunskap om hur tillförlitliga immunitetstester är, hur skyddande immuniteten bedöms vara, och hur länge den varar, säger Lena Hallengren.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen