Väljarna redo i Iowa: ”Åtalen får mig att gilla Trump ännu mer”

Uppdaterad 2024-01-18 | Publicerad 2024-01-15

DES MOINES. Nu går startskottet för USA:s race mot Vita huset.

Först ut är Iowa, där valet av Republi­kanernas nästa president­kandidat främst kretsar kring en enda man:

Han med 91 åtal hängande över sig.

– Skulle kunna vara 291 åtal utan att jag bryr mig, säger väljaren Dan Georgewell, 69.

Termometern visar 30 minusgrader.

Ändå ringlar en timslång kö i extremkylan söder om Des Moines, fram till byggnaden där Donald Trump håller kampanjmöte – hans sista innan Iowa är först ut i USA att nominera presidentkandidat för Republikanerna 2024.

69-årige väljaren Dan Georgewell drar upp axlarna. Frostiga ögonfransar och röd nästipp sticker ut under mössan. Det är råkallt – men värt väntan, säger han.

Dan har redan bestämt sig: Det är Trump som gäller i nominerings­valet på måndagen.

Han är all-in.

Dan Georgewell, 69, och Robin Copeland, 68.

”Trumplojalister”

– Jag tycker att Trump borde väljas igen för att få upprättelse. Han har varit förtryckt, och dömd – helt felaktigt, säger Dan.

– Vi är Trumplojalister, under­stryker hans fru, Robin, 68.

Därför tänker de välja kandidaten med 91 åtals­punkter hängande över sig, med anklagelser om att kullkasta valresultatet och hålla fast vid hemlig­stämplade dokument.

Trumps tal visas på tv-skärmen.

Men makarna tror på Trumps ord: Att åtalen är politiska. En röst på ex­presidenten känns därför som ett lång­finger till Demokraterna.

– Det skulle kunna vara 291 åtalspunkter utan att jag bryr mig, säger Dan.

– Det andra partiet försöker göra vad som helst för att förminska honom – så åtalen får mig att gilla Trump ännu mer.

En fällande dom skulle inte heller ändra hans inställning.

Charlie Schneider, 19.

19-årige studenten Charlie Schneider håller med. Även om han inte är insatt i de politiska sakfrågorna, är det något som fått honom, som första­gångs­väljare, att fastna för den 77-årige ex­presidenten.

– Det jag gillar är hans själv­förtroende. Han bryr sig verkligen om Amerika, och vet vad han vill.

Donald Trump är storfavorit i Iowas nominerings­val. Han leder över­lägset med 48 procent i opinions­mätningarna.

Delstaten har därför utvecklats till en strid om andraplatsen. Där Nikki Haley har 20 procent, och Ron DeSantis 16 procent, enligt senaste mätningarna.

Utmanaren i rampljuset

Insatserna är höga, men att vinna redan i Iowa är inte avgörande. Viktigast i den första delstaten är att överträffa för­väntningarna. Det vill säga: bygga momentum.

Då kan den otippade kandidaten få skjuts vidare till vårens andra primärval; få mer uppmärksamhet och kampanj­bidrag strömmar till.

Om Trump inte lever upp till hajpen och vinner med tillräckligt stor marginal – då kan det dessutom blotta en sårbarhet.

Nikki Haley har knappat in på Trump.

Utmanaren Nikki Haley har hamnat i ramp­ljuset de senaste veckorna. Hon knappar in på Trump i New Hamp­shire, delstaten som håller primärval nästa vecka.

Där skiljer det endast sju procent­enheter mellan dem, visar mätningar. Haley hoppas Iowa kan bli en språngbräda framåt.

Men mest står på spel för Ron DeSantis under måndagen. För ett år sedan var 45-åringen Trumps huvudrival. Yngre, gjorde succé i mellan­års­valet. ”Trump – utan allt bagage”, hette det.

Sedan dess har han fått pyspunka. DeSantis anklagas för att sakna karisma och ligger efter i mätningarna. En tredje­plats i Iowa kan bli kampanjens dödsstöt.

Ron DeSantis kampanjar.

DeSantis flirtar med väljarna

På DeSantis valhögkvarter i Iowa är dock stämningen på topp under helgen. Ur högtalarna strömmar den country­doftande kampanj­dängan ”Never Back Down”, och nord­pols­klädda supportrar viftar med plakat.

DeSantis kliver upp på scenen framför en enorm amerikansk flagga, och försöker vara relaterbar; snackar amerikansk fotboll och bjussar på anekdoter om sin son. Hur han hanterade pandemin – och stod emot regeringens covid­restiktioner som Floridaguvernör – är hans främsta argument för att president.

DeSantis-supportrar i Iowa.

Budskapet går hem hos väljaren Sandy Hoffman, 73. Hon brukade vara Trump­supporter – nu rynkar hon på näsan.

Expresidenten tappade allt hennes för­troende när han vägrade ställa upp i debatterna. Han tar vinsten i Iowa för given, säger hon.

– Jag är upprörd över att han är så arrogant. Det är självgodhet, jag gillar inte det. Om du ska ställa upp – gå ut och gör saker.

Sandy Hoffman, 73.

Hon suckar.

– Vi gillade vad Trump gjorde senast i Vita huset, men all denna kaxighet, och alla rättegångar? Han är i dom­stolen var och varannan dag. Hur ska det fortsätta när han är president?

Om Trump blir partiets kandidat vet hon inte hur hon kommer att rösta i president­valet. Likt de flesta amerikaner vill hon inte se en retur­match mellan president Biden och Trump. Pest eller kolera, säger hon.

– Jag står inte ut med någon av dem. Jag vet inte, kära du. Jag måste tänka på det.

Kylan sätter käppar i hjulet

I hjärtat av staden Des Moines är gator folk­tomma. Pudersnö yr i is­vindarna. Restauranger håller stängt.

Även om Trump är segerviss, har den arktiska köld­knäppen bjudit på en osäkerhets­faktor:

Kommer folk orka ta sig ut när han redan leder överlägset i mätningarna?

Jason Miller.

– Trumpsupportrar är vana, säger Jason Miller, en av Trumps närmaste politiska rådgivare, till Aftonbladet.

–De brukar campa för att komma in på kampanj­möten, oavsett om det är isande kyla eller brännande hetta. De kommer dyka upp. Vi är inte oroliga. Ni i Sverige tycker väl detta är somrigt?

Vädret kan bli en utmaning. Att välja kandidat i Iowa, på ”caucus”, kräver nämligen engagemang. Du måste närvara på en specifik plats klockan 19 lokal tid. Där kan processen pågå i timmar, med flera tal, nominerings­lappar, och rösträkning.

Under söndagens kampanj­tal drar Donald Trump sin slut­pitch till supportrarna, själva grunden till åtalen är:

”Det är inte mig de är ute efter, det är er. Jag står bara i vägen”.

Därför måste väljarna orka ut i köldkaoset. Luta er inte tillbaka.

Ju högre siffror i Iowa, desto starkare signal sänder ni till president­valet i november, säger han.

– Du kan inte sitta hemma. Om du är sjuk som en hund, säger du ”älskling, vi måste gå”. Även om du röstar, och sedan dör – kom ihåg att det är värt det.

Isvindarna yr i Des Moines.