Nätstorm efter skolelevernas protest mot SD

Uppdaterad 2014-11-24 | Publicerad 2014-11-23

Gymnasieklassens skolfotoprotest mot SD har gillats – men också hatats – i sociala medier.

– Jag har varit inne på att blockera och radera sådana kommentarer, men jag lät bli för de hör hemma i debatten. De visar varför bilden var bra från början, säger pappan till en av eleverna på fotot till Aftonbladet.

Ett klassfoto med udden riktad mot Sverigedemokraterna (SD) rör om i sociala medier.

Fotot, där tre blonda elever står bland tomma stolar med skylten "Jimmie skickade hem resten" både hyllas och hatas, rapporterar gt.se.

Fotot hyllas av pappa

Bakom initiativet står elever på Hulebäcksgymnasiet i Härryda. Pappan till en av flickorna på fotot, och den som ursprungligen lade ut bilden, hyllar sin dotters insats och skriver i ett inlägg stolt om hur nyheten börjat sprida sig i social kanaler:

”Då kom trollen. SD-anhängare, mörkermänniskor och särskrivare. De tog sig till och med in i mitt kommentarsfält och kräktes. Tänkte radera eländet, men lät det vara. Som ett bevis på varför min dotters bild behövs.”

– Till stora delar har responsen varit positiv. De flesta har varit hyllande, glada och positiva till initiativet, så jag tycker att det här är positivt så länge min dotter tycker att det är okej med uppmärksamheten. Det är en viktig fråga, säger pappan till Aftonbladet.

Känner en framtidstro

Han förklarar att han tror att många blev förbluffade över att Sverigedemokraterna fick 13 procent av rösterna i riksdagsvalet och att den känslan har bubblat under ytan hos många människor.

– När ett sådant här initiativ dyker upp från unga människor tror jag att många känner en framtidstro, att nästa generation är villig att stå upp och engagera sig. Egentligen hade det kunnat handla om vilken fråga som helst, men nu råkade det gälla SD:s politik och främlingsfientlighet, säger han.

"Bevis för att bilden är viktig"

Att bilden, som har delats över 22 000 gånger i sociala medier, har fått inte bara positiva utan även många hatiska kommentarer kom inte oväntat för pappan.

– Det är aldrig kul. Men det har mest varit folk som inte sympatiserar med det här och som tycker att jag, min dotter och resten av klassen är blåsta i huvudet och inte fattar någonting, säger han och fortsätter:

– Jag har varit inne på att blockera och radera sådana kommentarer, men jag lät bli för de hör hemma i debatten. De visar varför bilden var bra från början. Det är trist, men man får väl ta det, helt enkelt. Så länge det inte blir personliga hot, men det har det inte blivit. Jag hoppas att det inte blir det, för det här är unga människor som tar ställning i en viktig fråga och det ska inte behöva gå längre än så. Jag låter kommentarerna stå kvar som bevis för att bilden är viktig.

Känner sig stolt

Pappan berättar att han känner sig stolt över sin dotter och att han tycker att skolfotoidén var väldigt bra.

– Jag jobbar med reklamkommunikation och jag kände att fan, vad smart. Jag önskar att jag hade kommit på det själv. Jag är stolt över att hon vågar stå för frågan som borde vara en självklarhet. Det har blivit en fråga som hela tiden upprör folk. Att hon vågar stå för den offentligt – det är klart att jag är skitstolt över henne.