Forskarna bad internet döpa båten – det här namnet vann

Publicerad 2016-04-18

Här är forskningsfartyget som kan få namnet Boaty McBoatface.

När ett brittiskt forskningsinstitut bad internet att döpa deras nya forskningsfartyg gick det inte riktigt som de hade tänkt sig, skriver The Guardian.

Ibland är det en bra idé att fråga internet om råd när stora företag ska döpa nya satsningar – ibland är det en lite sämre idé. Och det var när Natural Environment Research Council (NERC) skulle döpa sitt nya forskningsfartyg som de startade en namntävling – som inte riktigt gick som planerat.

Och vinnaren är...

Namntävlingen tog rejäl spinn och när den avslutades under lördagen så stod ett förslag som solklar vinnare – "Boaty McBoatface". Förslaget fick hela 124 000 röster och lades fram av den tidigare BBC-presentatören James Hand. Hand är själv förvånad över den uppmärksamhet som hans förslag rönt.

– Det här har inget med mig att göra. Jag la bara förslaget men stormen det skapat har det gjort på egen hand. Det är något väldigt brittiskt över det, säger han till The Guardian.

Han vidhåller dock att namnförslaget är "briljant" men att han själv röstade på RRS David Attenborough, som hamnade på en femteplats.

Dilemma för forskningsinstitutet

Totalt inkom över 7 000 namnförslag. Duncan Wingham, chefen för NERC, står nu inför ett dilemma: ska han ställa sig på folkets sida och därmed även riskera organisationens trovärdighet eller ska han gå emot hela tävlingen han själv startat? Till The Guardian säger han:

– Vi har fått in extremt många förslag och vi kommer nu att gå igenom de olika namnen. Det slutgiltiga namnet kommer att avslöjas i sinom tid.

Fartyget kostar 2,5 miljarder kronor att bygga och är tänkt att åka på sin jungfrufärd till Antarktis 2019 för att studera det marina livet och isskickten där.

Följ ämnen i artikeln