Världens mest kända mamma

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-13

Medeltida Mariaskulpturer och dansaren Virpi Pahkinens projicerade verk ”Kalagni”. Foto: CHRISTER ÅHLIN

Just nu pågår på Historiska museet en utställning tillägnad världens mest kända mamma – jungfru Maria. Prästen Eva Brunne tycker att den är läcker.

– Det är en helt fantastisk utställning. Väldigt gammalt möter väldigt nytt, säger Eva Brunne, präst i Svenska kyrkan.

”Maria – drömmen om kvinnan” består av medeltida Mariaskulpturer som aldrig tidigare visats, men det som gör utställningen speciell är att allt från författare till skådespelare, musiker, konstnärer, dansare och präster fått vara med för att fördjupa och bredda bilden av Maria.

Eva Dahlgren har skrivit ett musikstycke speciellt för den hall där utställningen visas.

– För mig har det varit viktigt att försöka förmänskliga Maria, säger Eva Dahlgren i ett pressmeddelande. Det som gjorde mig intresserad av detta projekt var dock inte Maria utan rummet. Det är ett fantastiskt rum. Stort och högt med räta vinklar, vilket ger ett enormt eko.

Författaren Maria Sveland, prästen Eva Brunne och konsthistorikern Mia Åkestam har skrivit personliga tolkningar kring bilden av Maria.

– Jag blev ombedd att vara med som teolog och präst och berätta om hur vi lever med Maria i vår kyrka och hur vi läser berättelserna om henne, säger Eva.

– Det är ju kyrkans berättelse om Maria som gått vidare i konsthistorien.

Jungfru Maria är en av världens mest avbildade kvinnor och hon har självfallet haft en stor påverkan på vår bild av kvinnan, både till sättet, i konsten och i människors medvetande.

– Många har sett Maria som en idealkvinna – så som Maria var så ska kvinnor vara. Men det är ju alldeles omöjligt. Ingen kan vara jungfru och mamma på samma gång. Jag ser henne som en förebild för hennes mod och självständighet, säger Eva.

– För mig är hon en viktig kvinna och en viktig förebild. Hon är en förebild i sitt mod, i sin självständighet och i sitt sätt att samtala med Gud, fortsätter hon.

Hur populär är då utställningen? Helene Larsson, utställningsproducent, är mycket nöjd så här långt.

– Det är svårt att säga om det är just Maria-utställningen som står för museets 22-procentiga ökning av besökare, men det är uppenbart att den lockar människor. Vi har väldigt många bokade visningar. Det märks att folk går igång på utställningen. Det blir bra ofta diskussioner.

– Alla som vill veta mer om Maria, Jesus mamma, och vad hon gjort för avtryck i vårt samhälle borde gå till Historiska museet. Men även om man är intresserad av konsthistoria eller bara vill se en läcker konstutställning så kan man gå dit, tillägger Eva.

Sofia Lundgren

Allt om Stockholm

2009-01-13

Maria – drömmen om kvinnan

Den vita liljan är sinnebilden för jungfru Maria. Formgivare: Edholm/Ullenius
Eva Dahlgren har specialskrivit musik till utställningen ”Maria – drömmen om kvinnan”. Foto: ÅSA TÄLLGÅRD