Man dog efter att ha släpats efter polisbil

Uppdaterad 2013-03-01 | Publicerad 2013-02-28

En video visar hur tre sydafrikanska poliser släpar en bakbunden man efter en bil.

Senare avlider mannen av sina skador.

Nu misstänks poliserna för mord – och tvingas lämna sina jobb.

I ett videoklipp kan man se hur en man, som fått sina händer och fötter bakbundna, har surrats fast i bakänden av en polisbil. När bilen kör iväg släpas mannen efter trottoaren medan en grupp människor ser på och skriker ut sin avsky.

Senare hittades mannen död i en poliscell, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Innehållet i den magstarka videon blir än mer upprörande när det framgår att det är uniformerade poliser som genomför den hemska misshandeln. Den sydafrikanska tidningen The Daily Sun publicerade videon på sin sajt och inte långt efter det fortsatte videon att spridas i andra sydafrikanska medier och på nätet.

”Vad har han gjort?"

Flera av dem som bevittnade misshandeln kan ses skrika varningar till polisen om att händelsen filmas.

– Vi kommer att filma det här, skriker de.

– Vad har den här mannen gjort? skriker en annan åskådare, enligt AP.

Men polisen verkar inte bry sig när de binder fast sitt offer, den 27-årige taxichauffören Mido Macia från grannlanden Mocambique, bakom bilen.

Till en början ses Macia stapplande springa efter bilen när den kör i låg hastighet. Senare stannar bilen och två polismän kliver ur och puttar omkull Macia. Sedan gasar bilen iväg medan offret släpas efter bilen.

Åtminstone tre polismän ska ha deltagit i den dödande misshandeln, skriver AP.

Blockerade trafiken

Myndigheterna i Sydafrika uppger idag att man inlett en förundersökning om mord efter att Macia avled i sin cell. Dödsorsaken ska bland annat vara våld mot huvudet och interna blödningar.

De åtta poliserna har fått lämna sina tjänster, meddelade landets högste polischef på fredagen.

Ska ha blockerat trafiken

Händelsen utspelade sig vid sjutiden på morgonen i tisdags, i en stadsdel i östra Johannesburg.

Enligt ett uttalande från polisen stoppades Macia av poliserna då han blockerade trafiken med sin taxi. Macia ska då ha slagit en av poliserna och tagit ett vapen, innan han övermannades av polismännen.

Dåligt rykte

Polischefen i Sydafrika, Riah Phiyega, säger i ett uttalande att han tar starkt avstånd från det som hänt och att han uppmanar invånare att fortsätta att rapportera alla brott, oavsett vem som är inblandad.

Phiyega säger också att han kommer att arbeta för att stärka den sydafrikanska polisens rykte.

Efter den våldsamma händelsen har protester utbrutit i landet. Under senare år har det rapporterats att det förekommer brutalitet, korruption och andra missförhållanden inom den sydafrikanska poliskåren. Flera poliser har åtalats för våldtäkt och mord, skriver AP.