Jobbcoach – lönsamt för bemanningsföretagen

Publicerad 2012-04-22

Trots att Arbetsförmedlingens utredning visar att jobbcoacher inte ökar chansen att få ett arbete fortsätter satsningen.

Kostnaden kommer enligt Göteborgs-Posten vara mellan 300 och 450 miljoner i år.

Nya regler gör jobbcoachning dessutom mer lönsamt för bemanningsföretagen.

25 procent av arbetslösa som fick jobbcoachning i september och oktober 2009 fick ett nytt arbete. Motsvarande siffra för de som saknade jobbcoach var två procent högre. Det visar en utredning gjord av Arbetsförmedlingen som publicerades i fjol och som Göteborgs-Posten tagit del av.

1,5 miljarder

Under 2011 betalade Arbetsförmedlingen 562 miljoner kronor till 801 företag som arbetar med jobbcoachning, uppger GP. Sedan satsningen inleddes har coachningen kostat 1,5 miljarder.

Nu gör Arbetsförmedlingen en ny satsning och en ny upphandling. Något kostnadstak finns inte enligt GP, som rapporterar att Arbetsförmedlingen räknar med att 30 000 personer ska coachas i år för en kostnad av 300 till 450 miljoner.

– Orsaken till att coachning erbjuds är att Arbetsförmedlingen vill erbjuda alternativ och ge den arbetssökande en chans att välja formen på sitt stöd, säger Fredrik Möller, Arbetsförmedlingens pressekreterare, till Göteborgs-Posten.

Gynnsamt för bemanningsföretag

Från årskiftet gäller nya regler, som gör att jobbcoachning blir lönsamt för bemanningsföretag. Företagen får 10 000 i grundersättning för coachningen och ytterligare 5000 om det leder till jobb som varar i två månader.

– Då har man ändå arbetat i två månader, fått lön och har något att sätta på sitt cv, säger Anna Eng, ansvarig för coacher hos Arbetsförmedlingen, till GP.

På så sätt kan coacher rekytera till den egna verksamheten och tjäna 15 000 kronor. Tidigare fick företagen inte tjäna pengar på samma sak två gånger, men de restriktionerna är nu lyfta uppger TT.