”Det här kommer inte vara över efter julhelgen”

Publicerad 2020-12-21

Trycket fortsätter att öka på den skånska sjukvården. Utbrott på vårdavdelningar och hög frånvaro bland personal är ett faktum.

Nu kan semestrar dras in inför julen.

– Andelen som kan få semester påverkar hur tufft det blir för de som är kvar och jobbar, säger Jan Lundin, förhandlingschef på Region Skåne.

För flera bland vårdpersonalen i Skånes högt belastade sjukvård kommer inte julen innebära någon extra ledighet i år. Semestrar som redan beviljats kan nu komma att dras tillbaka på grund av läget. Exakt hur många som påverkas är dock svårt att säga i nuläget, säger Jan Lundin, förhandlingschef på Region Skåne.

– Situationen har förändrats rätt radikalt från vecka till vecka i region Skåne, och dessutom så är vi en stor organisation så det ser ju olika ut såklart, så jag kan inte ge några siffror för hur det kommer bli. Vi har ju en plan för hur vi eskalerar och hanterar det ökade antalet covidpatienter och det är det som påverkar hur det kommer att bli.

– Vad gäller belastningen på personalen så hänger ju det ihop – så till vida att andelen som kan få semester påverkar hur tufft det blir för de som är kvar och jobbar. Så det är sannolikt att vi behöver återkalla en del av de semestrar som är utlagda så att det skapar en rimlig och bra situation, så man får möjlighet till återhämtning när man jobbar utan att för den sakens skull få en lång sammanhållen ledighet. Det är ett tvåeggat svärd, säger Jan Lundin, förhandlingschef på Region Skåne.

Från och med måndagen går regionens sjukvård upp i förstärkningsläge på grund av det höga trycket. En stor del av den planerade, icke-akuta verksamheten har skjutits upp för att hantera trycket av ökningen av coronasmittade som behöver sjukhusvård.  Region Skåne har tidigarelagt att gå ner till julbemanning, där verksamheten minskar. Enbart akuta sjukvårdsåtgärder och prioriterade operationer genomförs.

– Vi är helt övertygade om att det här inte kommer vara över när julhelgen är över, det kommer att fortsätta flera månader till. Vi har ingen anledning att tro att det ska bli på något annat sätt, så all planering och bemanning utgår från att hitta en balans i det så att våra medarbetare har en rimlig arbetsmiljö och en rimlig situation, och kan på ett hållbart sätt jobba på det här viset under en lång tid, säger Jan Lundin.

Flera bland personalen uttrycker oro för att ens egen hälsa men också patientsäkerheten riskeras då man förflyttas till covidvård snabbt. Detta är något som Malin Tillgren, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Skåne, larmat om för Aftonbladet förra veckan.

Hur säkerställer regionen att de som flyttas får ordentlig upplärning?

–Vi har fyra nivåer av covidvård, där intensivvård är den som kräver mest specialistkunskap. Sen finns det tre nivåer i stort under det, och det är självklart så att vi använder erfarenheten som våra medarbetare har kopplat till det. De som är minst erfarna, kanske varit ifrån slutenvården ett tag eller bara jobbat delvis i det, jobbar med nivån som kräver minst utav detta, säger Jan Lundin.

– Men det är klart att vi har stor förståelse för den oro man har för vad det innebär att jobba i detta, men också för uppgiften att man ska klara av att hantera de patienter man har och det ansvar man har kopplat till sin legitimation bland annat.

Man utvärderar varje persons kompetens och planerar för vilken kompetens som behöver fyllas på. Men kritiken från Vårdförbundet om för korta upplärningar är inte något man håller med om.

– När man väl börjar så börjar man ju inte i skarpt läge, utan man börjar att introduceras i den vården innan man får ett fullt eget ansvar för de patienterna som man har.

Inget extra för covidvårdare: ”Ställer om överallt”

I nuläget ges ingen extra ersättning i Region Skåne för de bland vårdpersonalen som ställer om och arbetar med covidpatienter. Detta är något som Vårdförbundet i Skånes avdelningsordförande efterfrågat i Aftonbladet förra veckan. Men någon särskild bonus för de som jobbar med covidpatienter blir det inte. Istället får samtliga inom regionen en extra bonus.

– Under det här året och i situationen som vi är i just nu behöver hela vår verksamhet ställas om. Om man tar vården specifikt, som utgör huvuddelen av vår verksamhet, så är vår absoluta bild att man ställer om överallt, man behöver hantera den här situationen på olika sätt, oavsett om man jobbar med smittspårning, primärvård eller avdelningar som inte vårdar covidpatienter. Det här är en ansträngande situation för hela organisationen, där alla medarbetare på alla nivåer behöver hjälpa till för att vi ska klara den, säger Jan Lundin.

Region Skånes logotyp.

Med det som utgångspunkt så ger regionen alla medarbetare en julklapp till ett värde av 1000 kronor, samt en julbonus på 3000 kronor. Bonusen går till alla medarbetare inom Region Skåne förutom politiska tjänstemän och direktörer.

Malin Tillgren på Vårdförbundet uttryckte också en oro för att vårdpersonal ska lämna yrket. Behovet av vårdpersonal är stort. Samtidigt rapporterar Sveriges Radios Ekot att man ännu inte sett en ökning av antalet uppsägningar, utan snarare färre. Dock syns inte eventuella uppsägningar under hösten i denna statistik då uppsägningstiden gör att de som väljer att lämna efter höstens ökning inte syns i siffrorna än.

Hur jobbar regionen för att behålla personalen?

– Vi har haft utmaningar med kompetensförsörjningen under lång tid, så vi har ett utvecklat sätt att följa de här siffrorna noga för att veta vad som sker. Vi kan inte heller se att detta ökat i någon omfattning där vi kan se att pandemin har påverkat det, säger Jan Lundin.

– Vi vet att den arbetsmiljö man har, hur man uppfattar den och blir sedd och bemött som medarbetare, är avgörande för att man trivs och om man vill stanna kvar eller inte. Vi gör allt vad vi kan för att den här situationen som vi har ska vara rimlig för våra medarbetare trots att den är så svår som den är. Det handlar ju inte bara om att klara av situationen under lång tid utan det handlar också om att man ska känna att man kan vara professionell i sitt yrke och att man kan göra det med balans med det privatliv man har, det är den mest avgörande faktorn, säger Jan Lundin.

Under de senaste veckorna har det rapporterats om utbrott av covidsmitta bland personal på vissa avdelningar, bland annat infektionskliniken i Malmö där covidpatienter vårdas. Nu har snabbtester införts i Skåne för att kunna smittspåra bland vårdpersonal och för att upptäcka även asymtomatiska smittbärare i personalgrupperna snabbt.

– Jag uppfattar att vi har mycket mer personalutbrott än vad vi hade i våras, utan att ha siffrorna för ögonen, och det är en problematik i sig. Samtidigt har vi ju då jobbat med att vara väldigt tidigt ute med snabbtesterna för att hantera situationen. Den oro vi hade i våras kring skyddsutrustning och huruvida den skulle räcka till eller inte ser vi inte över huvud taget just nu, och det har vi väldigt mycket kunskap och vana om hur vi använder skyddsutrustningen, på alla nivåer, säger Jan Lundin.

– Vi ser att frånvaron i sig är en stor och viktig faktor i svårigheten att hantera situationen, då handlar den frånvaron om allt som sker i samhället. Naturligtvis är behovet av att vara hemma med sina barn som inte kan vara på förskolan eller skola utifrån de försiktighetsprinciper som finns, smittspridning som inte behöver ha med jobbet att göra, där man behöver vara hemma i karantän en viss tid och så vidare, all den frånvaron är ju stor och skapar naturligtvis bemanningsproblematik i sig, säger Jan Lundin.

– Möjligheten att erbjuda semester hade sett helt annorlunda ut om vi inte hade haft någon frånvaro, såklart.

Följ ämnen i artikeln