Trump vägrar sluta använda sin mobil – trots varningarna

Vita huset: Avlyssnas av kinesiska spioner

Publicerad 2018-10-25

USA:s president Donald Trump avlyssnas av kinesiska spioner när han ringer med sin Iphone. Men presidenten struntar i uppmaningarna att sluta använda telefonerna, rapporterar New York Times.
– Vi kan bara hoppas att han inte diskuterar säkerhetsklassad information, säger en tjänsteman i Vita huset till tidningen.

De Iphones som president Donald Trump använder för att ringa sina vänner är inte säkra. Det har amerikanska underrättelserapporter slagit fast, rapporterar New York Times.

Tjänstemän i Vita huset uppger för New York Times att de är övertygade om att kinesiska spioner lyssnar av samtalen i syfte att ta reda på vilka argument som biter på Trump och vilka personer han lyssnar på. Anledningen ska vara att påverka presidenten i den riktning Kina vill.

– Att hindra att ett handelskrig med USA eskalerar ytterligare, säger en tjänsteman inom Vita huset till New York Times.

Listar personer

Enligt källorna ska de kinesiska spionerna ha upprättat en lista på personer som Trump ofta talar med och som kan påverka honom i frågor som är viktiga för landet.

Även Ryssland ska lyssna av samtalen. Rysslands påverkanskampanjer mot Donald Trump ska dock inte vara lika utstuderade, enligt en före detta tjänsteman inom Vita huset. Det ska inte behövas eftersom president Vladimir Putin och Donald Trump redan kommer bra överens, uppger tjänstemannen för New York Times.

Vill inte sluta använda Iphone

Vita huset har en fast, säker telefonlinje som Trump har pressats till att använda oftare. Men att sluta använda telefonerna av modellen Iphone, som är lättare att avlyssna, har Donald Trump vägrat trots upprepade uppmaningar och varningar om spioner från Kina och Ryssland.

Två av de tre mobilerna som Trump använder har säkrats till viss del, men den tredje ska vara en helt vanlig Iphone, som går att köpa var som helst, skriver tidningen. Anledningen till att presidenten inte vill sluta använda just den telefonen ska vara för att det är den enda telefon han kan spara sina kontakter på.

– Vi kan bara hoppas att han inte diskuterar säkerhetsklassad information, säger en tjänsteman i Vita huset till New York Times.

De anonyma tjänstemännen uppger för New York Times att de inte pratar med media för att underminera presidenten, men att de är frustrerade över situationen och presidentens syn på elektronisk säkerhet.