Spänt läge inför Clintons besök

Publicerad 2012-05-01

Obama duckar för frågor om människorättsaktivisten

Chen Guangcheng tog sig förbi övervakningskameror och vakter och flydde från husarresten.

Rymningen har orsakat en diplomatisk kris mellan Kina och USA.

Den blinde aktivisten påstås nu befinna sig på USA:s ambassad – samtidigt som utrikesminister Hillary Clinton reser till landet för ett ekonomiskt möte.

I går, lokal tid, lyfte USA:s utrikesminister från USA i riktning mot Kina. Syftet med resan är att diskutera ekonomi och utveckling, men efter att Kinas människorättsaktivist Chen Guangcheng flytt från sin husarrest och fått skydd hos USA:s ambassad i Peking lär fokus flyttas från ursprungsfrågorna.

Fördes mellan gömställen

Den 22 april lyckades den blinde människorättsaktivisten Chen Guangcheng, 40, rymma från sitt hem där han suttit i husarrest i 18 månader. Med hjälp av vänner lyckades han ta sig förbi både vakter och övervakningskameror innan han tog sig till Peking. 40-åringen fördes från gömställe till gömställe innan han slutligen ska ha nått fram till USA:s ambassad.

I en video, som postats på Youtube, vänder sig Chen till Kinas premiärminister Wen Jiabao och berättar hur både han och hans hustru utsatts för misshandel i sitt hem under husarresten. I videon uttryckte aktivisten stor oro för sin familj som finns kvar i huset.

Bale involverad

Chen Guangcheng har inte fått ta emot några besök under de senaste 18 månaderna. I december försökte Hollywood-stjärnan Christian Bale ta sig fram till huset i en by i östra Kina, men hamnade i handgemäng med vakterna utanför Chens hem.

I ett uttalande till CNN kommenterar skådespelaren Chens rymning:

– En oskyldig familj har torterats på ett skrämmande sätt. Även om det känns tryggt att Chen Guangcheng i nuläget är trygg, är hans familj inte det.

"Tar upp frågan"

President Barack Obama duckade igår för frågor om Chen vid en presskonferens i Vita huset, rapporterar CNN.

– Vad jag skulle vilja framför är att varje gång vi möter Kina så tar vi upp frågan om mänskliga rättigheter, sa Barack Obama till nyhetskanalen.

Samtidigt har kinesiska myndigheter blockerat vissa sökord på nätet för att invånarna inte ska kunna söka efter information om det känsliga fallet.

På onsdag sker det första mötet mellan Hillary Clinton, USA:s finansminister Timothy Geithner och företrädare för Kina.