Ministern: S utspel om myndigheter otydligt

Publicerad 2014-01-11

Skär ned tio miljarder kronor på myndigheterna och lägg pengar på skolan och arbetslösa unga.

Det krävde Socialdemokraterna i veckan.

– Hur många poliser ska gå hem då? säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).

Det var S:s ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson som i torsdags gick ut med att partiet vill spara runt tio miljarder kronor på att skära i 20 av de 20 största myndigheterna i Sverige.

Personalneddragningar

Om S vinner valet kommer en expertenhet upprättas för att ta fram ett sparpaket, med Danmark som förebild, där man sparat 12 miljarder på myndighetseffektiviseringar.

Det ska innebära billigare it-system och lokalkostnader, och troligen även personalneddragningar, uppgav hon vid en presskonferens.

– I dagsläget är personalomsättningen ganska hög på myndigheterna, en minskning bör kunna ske genom naturliga avgångar, sa Magdalena Andersson i går.

Tanken är att miljarderna ska finansiera de två vallöftena om 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa och mindre klasser i grundskolan.

”Måste vara tydligare”

Moderata arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson är kritisk till förslaget:

– Återigen presenterar Socialdemokraterna ett förslag utan att berätta hur man ska genomföra förslaget. 10 miljarder kronor är mycket pengar, och då måste man vara tydlig med vad man ska göra. Vilken service ska läggas ned, hur mycket ska skäras i försvaret, hur många arbetsförmedlare och poliser ska gå hem?

Räcker det inte att säga, som S nu gör, att en expertgrupp ska genomlysa effektiviteten?

– Om man några månader innan valet berättar att man vill skära 10 miljarder är det viktig att man är tydlig om vilken väg man vill gå. Det kommer påverka viktiga samhällsfunktioner, säger Svantesson till Aftonbladet.

Anser du att myndigheterna är tillräckligt effektiva i dag?

– Jag tycker det är viktigt att varje skattekrona gör nytta. Vi jobbar med att inte kompensera för kostnadsökningarna som myndigheterna har, utan det får de jobba med själva. Det är en kontinuerlig effektivisering varje år. Det jag vänder mig emot är att man inte berättar hur man ska gå till väga.

Följ ämnen i artikeln