Årets tidigaste vårtecken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-16

Konst på vårsalong. "Slinga 1" av Jakob Ojanen.

Årets tidigaste vårtecken - Liljevalchs Vårsalong - är större och generösare än tidigare.

– Alla kan komma hit och hitta något att tycka om.

På Liljevalchs årliga Vårsalong samsas det mesta inom konsten. Här finns allt från installationer och videokonst till målningar, teckningar, skulpturer och fotografier.

I år sökte 1825 personer till Vårsalongen. Av dessa valdes 168 ut. De utvalda får visa upp sina verk på Liljevalchs Konsthall mellan den 30 januari och 29 mars. Den yngsta antagna är 18 år och den äldsta 72 år.

– För yngre konstnärer är det ett avstamp i karriären, men även för etablerade konstnärer är Vårsalongen ett tillfälle att visa upp sig, säger Louise Fogelström utställningskoordinator och ordförande för den jury som valt ut de medverkande konstverken.

Varje vår besöker uppemot 40 000 människor Vårsalongen. Många är gallerister, andra är intresserade av att köpa konst och en hel del är Djurgårdsflanörer som bara råkat titta förbi.

– Vårsalongen är öppen för alla. Jag tror folk från fyra år till hundra kan hitta något de tycker om här, säger Louise.

Louise ser inga tydliga trender bland de inkomna verken.

– Vi fick in ovanligt många sökande i år och jag tycker att det har varit väldigt varierat. Det blir en riktigt generös utställning med det mesta man kan tänka sig. Vi brukar ställa ut ungefär 100 konstnärer – i år ställer vi ut 168. På senare år har vi fått in mycket fotografier och i år fick vi också in rätt många, men en förändring var att vi faktiskt fick in ovanligt mycket målerier. Det är roligt.

Att så pass många sökte till Vårsalongen tror Louise beror på juryn. Det satt nämligen många namnkunniga gallerister i årets jury och dessutom kommer en utvald Vårsalongare för första gången att få en alldeles egen utställning.

– Vi kallar det Galleristernas Val och det innebär att personen får en egen utställning på ett av de fyra gallerierna. Det har nog lockat många – vem vill inte ha en egen utställning? säger Louise.

Årets äldsta medverkande föddes 1936 och heter Arne H. Wikström. Han kallar sitt verk kort och gott ”Miljöbil”.

- Det är en liten bil som han smidit i rostfritt stål. På motorhuvuen har den en jordglob. Jag skulle tippa att det är en kommentar till klimatkrisen, säger Louise.

Vårens yngsta stjärna är född 1990 och heter Samuel Ramnek Petri. Han går sista året på gymnasiet och har gjort verket ”Organiserad Assymetri” i blyerts och tusch.

- De flesta som söker till Vårsalongen är välutbildade högskolestuderande eller etablerade konstnärer. En del amatörer söker också. Samuel är förstås inte etablerad men han är verkligen jätteduktig. Det är ett bra verk, välgenomarbetat och man märker att det är en tanke bakom. Det är imponerande att han är så ung, säger Louise.

Samuel själv säger att han hade blivit besviken om han inte hade kommit med.

- Jag är nog lite löjligt naiv. Jag hade lagt ner så otroligt mycket tid på projektet så jag trodde verkligen att jag skulle komma med.

Hur kom du på idén till det?

- Jag var faktiskt på Vårsalongen för första gången förra året. Då fick jag den här idén i huvudet och bestämde mig för att försöka komma med nästa år. Jag tycker det är kul att experimentera med själva formen på tavlan. Ramen är ju nästan alltid en fyrkant, jag ville testa att göra någonting utanför ramarna.

Du tar snart studenten, vad händer sen?

- Jag har alltid gillat att teckna så nu funderar jag på att lära mig klassiskt måleri, old school. Närmast ser jag framemot Vårsalongen. Det ska bli 100 procent roligt, även om jag är lite nervös också. Herregud vad ska jag ha på mig?

Sofia Lundgren

Allt om Stockholm

2009-01-16

Konstnärligt vårtecken

Garnkonst. Emmeli Kid har gjort verket "Mötet" av virkade garnbollar.

Årets jury