Nya bilder visar förödelsen i Mariupol

Uppdaterad 2022-03-31 | Publicerad 2022-03-30

Telefoni, tv och internet slogs ut när bomberna började falla över Mariupol.

Nu kommer de första bilderna på länge från den ödelagda hamnstaden.

Bostadsområden ligger i ruiner och köerna till matvarubutiker ringlar sig långa.

När Ryssland inledde sitt intensiva bombardemang mot Mariupol i södra Ukraina slogs kommunikationen ut och skar av hamnstaden från resten av världen.

Informationen från området har varit knapphändig – men nu har Maxar Technologies satelliter fotograferat förödelsen i staden.

Närmare tusen människor, på bilden ser de nästan ut som myror, köar för att komma in i matffären och kunna handla mat.

Ett bostadsområde i närheten av den sönderbombade teatern, där 300 personer uppges ha dött, ligger i ruiner och taken på byggnaderna har antingen förstörts eller försvunnit helt.

– De bombar sjukhus, förskolor och hus där fredliga människor bor. De slåss inte mot armén, säger Maria Kutnyakova som befann sig på teatern när bomberna föll, till CNN.

5 000 har dött

I de sydöstra delarna av staden har också ett järn- och stålverk förstörts. Enligt CNN är det ett område där ryska och tjetjenska trupper varit för att strida mot den ukrainska armén.

Omkring 5 000 personer tros ha dött under bombningen av staden där en halv miljon människor tidigare bott.

Enligt borgmästaren ska runt 160 000 finnas kvar och situationen liknas nu vid en humanitär katastrof. Enligt lokala myndigheter råder det brist på både mat och vatten sedan ryska ockupanter vägrat låta konvojer med humanitärt stöd komma in i staden, något Kiyv Independent tidigare rapporterat om.

Långa köer för att köpa mat

Bilder visar hur ett hundratal personer köar till en matvarubutik med hål i taket från tidigare attacker.

Maria Kutnyakova är tacksam över att hon och hennes familj till slut lyckats fly staden och ta sig till ukrainsk-kontrollerat område.

– Tusentals människor är kvar i Mariupol där de bombas. De har ingen mat, inget vatten eller medicin. Ingenting. Jag har haft tur. Jag har mina armar och ben, vad mer kan jag behöva.