Åklagaren: ”Utredningen tar 18 månader – inte alls bra”

Uppdaterad 2023-06-22 | Publicerad 2023-06-21

Åklagaren som leder förundersökningen om dödsolyckan i Ängelholm är starkt kritisk till de små resurser han har till sitt förfogande.

Bristen på personal gör att förundersökningen tar omkring 18 månader.

– Det är inte alls bra. Det ger ju en signal att de här brotten inte är lika viktiga som en skjutning, säger åklagare Christer Forssman.

Forssman, som är åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har inlett en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Detta sedan två män dog i en arbetsplatsolycka på plaståtervinningsföretaget Omni Polymers i tisdags.

Forssman var under onsdagen på plats vid återvinningsfabriken i Ängelholm:

– Vi kan konstatera att två personer har avlidit. En är anställd av företaget, den andra inhyrd från ett bemanningsföretag. En påträffas avliden. Den andre förs akut till sjukhus, där han också avlider. Nere i den här tanken finns det en form av rötslam. I ett slutet rum som det här skapar det gasbildningar. Det är förmodligen så att de här bägge har blivit kvävda eller förgiftade på något sätt av den här gasen.

Kan ta 18 månader

Hur lång tid kan förundersökningen ta?

– Målsättningen är att den ska ta högst 18 månader, det brukar ofta hamna däromkring. Ibland kan det gå fortare, ibland tar det längre tid, det beror lite på vilka resurser som tillförs från polisens sida.

Det är ganska lång tid?

– Ja, den enkla anledningen är att jag inte har de resurserna från polisens sida. De kan inledningsvis tillhandahålla utredare så att jag de första veckorna i bästa fall har mer än en utredare, men därefter är det ofta en utredare som håller i ett sådant här ärende. Om man jämför med till exempel en skjutning på stan så är det helt andra resurser som ställs till förfogande. Det är en prioriteringsfråga hos polismyndigheten, som gör att dessa utredningar tar längre tid. Det är ofta komplexa och omfattande utredningar.

Personal i kemdräkt sanerar fabriken.

Vad tycker du om det?

– Det är inte alls bra. Det ger ju en signal att de här brotten inte är lika viktiga som en skjutning ute i samhället. De ska inte ställas mot varandra, men det är lika viktigt att prioritera de här ärendena. Det här handlar ju om personer som går till sitt jobb, det är vanliga Svenssons som ska kunna gå till jobbet och känna sig trygga där. Då tycker jag det är viktigt att samhället ställer upp med de resurser som krävs för att utreda.

”Beklagligt och sorgligt”

Vad tänker du om att sådana här olyckor överhuvudtaget inträffar?

– Generellt är det beklagligt och sorgligt att det ska behöva hända. Det ger en signal om att det fortfarande finns väldigt mycket att göra med det förebyggande arbetet på många arbetsplatser, och i många branscher.

Kan du säga något om sannolikheten att vd eller någon annan kommer att fällas?

– Nej, det kan jag inte förrän jag vet om det begåtts ett brott. Om vi kan bevisa att det har begåtts ett brott är nästa fråga vem man ska lägga ansvaret på. I vissa företag kan det vara svårt att hitta någon att lägga ett ansvar på, det beror på hur organisationen ser ut. Nu är fokus att försöka utreda om det här är ett brott eller en olyckshändelse.

Vad är maxstraffet för de här brotten?

– Högst två års fängelse både för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott, säger Christer Forssman.

Följ ämnen i artikeln