Här går kemenheten in på olycksplatsen: ”Kommer att bli jobbigt”

Publicerad 2023-06-21

ÄNGELHOLM. Personal iförd kemdräkt och andningsskydd har inlett saneringen av Omni Polymers plaståtervinningsfabrik i Ängelholm.

Under tisdagen dog två manliga industriarbetare i en arbetsolycka på platsen.

– I dag ska vi hjälpa polisen med att gå in och hämta prover från den aktuella tanken och försöka göra det gasfritt, säger Leif Hylander, expert på farliga ämnen.

De båda männen i 40-årsåldern omkom sedan de fallit cirka fem meter ner i en tank som innehöll den giftiga och explosiva gasen svavelväte. En specialstyrka från räddningstjänsten i Höganäs använde rep och annan specialutrustning för att få upp männen.

Trots att räddningspersonalen hade andningsskydd misstänkte man att de fått i sig gasen, och sex personer från räddningstjänsten fördes därför till sjukhus för kontroll.

Det olycksdrabbade företaget Omni Polymers återvinner använd plast. Företaget skriver på sin hemsida att man ”av uttjänta hushållsförpackningar” tillverkar ett granulat som ”kan ersätta ny plast som råvara i nya produkter”.

Personal i kemdräkt ska sanera fabriken.

”Tuff uppgift”

Under onsdagen anlände personal från nationella kemenheten i Perstorp. I ett första steg skulle de ta prover i den olycksdrabbade tanken:

– Det kommer att bli jobbigt, för inledningsvis kommer det här jobbet att ske i kemdräkt och andningsapparat. Och det är ju varmt ute, så killarna och eventuellt tjejerna som gör detta kommer att få en tuff uppgift, säger Leif Hylander, pensionerad räddningschef och expert på farliga ämnen som var på plats.

När personalen från kemenheten har tagit prover, mätt gaskoncentrationer och gjort fabrikslokalen gasfri vidtar själva saneringsarbetet, som ska genomföras av ett saneringsföretag:

– Det handlar om uppåt 200 kubikmeter vatten och biologisk massa, ren dynga på skånska. Man kommer suga ut den, och inledningsvis får den läggas på tankar här utanför. Sedan efterhand får det skickas till reningsverket, säger Leif Hylander.

Polisavspärrningar vid olycksplatsen.

Tidigare kritiserade av Arbetsmiljöverket

Han uppger att tankarna på företaget består av 40-fots containrar sammanbyggda i ett tanksystem med sex till åtta tankar. Hylander vill inte spekulera i vad som hände på tisdagen:

– Jag är inte fullt insatt, men på något sätt har det gått fel. Det händer någon gång varje år att människor går ner där man inte ska gå ner, att man inte har mätutrustning och inte har gjort en analys innan man går in. Miljön är livsfarlig i sådana här tankar, säger Leif Hylander.

Arbetsmiljöverket genomförde så sent som den 15 juni en inspektion på företaget, och kritiserade flera förhållanden. Men Ulrika Scholander, enhetschef på inspektionsavdelningen, säger att de upptäckta bristerna troligtvis inte låg bakom olyckan:

– Nej, inspektionen som genomfördes var inte kopplad till arbetsmomentet där olyckan inträffade i går. De krav som ställdes var generella krav om att företaget ska ha rutiner och riskbedömningar, det saknades för vissa delar i arbetet som inspekterades.

Arbetsmiljöverket kommer inom kort att skicka en inspektör till företaget, för att ta reda på hur olyckan kunde inträffa:

– Den här typen av olyckor brukar vara ganska komplexa utredningar. Vi vill prata med alla inblandade, ta in allt underlag om hur rutinerna såg ut.

Så utredningen kanske tar en månad?

– Det är jättesvårt att spekulera om det tar en månad eller två månader, säger Scholander.

Fackförbundet If Metall organiserar industriarbetarna på Omni Polymers. Anna Färnebro, ordförande för If Metalls avdelning Nordvästra Skåne, säger:

– Det här är en fruktansvärd olycka, det går inte att beskriva med ord. Det är oerhört tragiskt att två industriarbetare tas ur livsgärningen alldeles för tidigt. Våra tankar går till deras anhöriga.

Aftonbladet sökte företrädare för Omni Polymers på onsdagen, utan framgång. Åklagare har inlett en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Följ ämnen i artikeln