FOI ska kartlägga utländskt ägande i skolor

Nivette Dawod

Publicerad 2022-08-19

Totalförsvarets forskningsinstitut ska kartlägga och analysera utländskt ägande i svenska skolor.

Uppdraget presenterades av statsminister Magdalena Andersson i dag.

– Det kan finnas stater som har helt andra värderingar än vi i Sverige. Är det lämpligt att de ska äga skolor?, sa hon.

Regeringen har gett Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag att kartlägga utländskt ägande i svenska skolor.

– Vi är i ett läge där vi bedömer att FOI behöver granska vilka som har kontroll och inflytande över våra skolor, sa statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff.

Skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) beskrev att utredningen blir en kartläggning av både utländskt ägande och utländska investeringar.

– Syftet är att de ska bidra till ökad kunskap på området. Vi måste få en tydlig bild av vilka som äger och vilka som har intressen inom den svenska skolan.

Ska analysera risker

FOI ska också analysera risker förenade med donationer inom utbildningsområdet.

– De här resurserna hade ju kunnat användas till att anställa fler lärare och mer personal inom elevhälsan. Men nu står vi här i stället och behöver försvara våra barn och ungdomars utbildning från påverkan av främmande makter eller andra aktörer. Och vi står här med ytterligare ett förslag som ska städa upp i det kaos som en sönderprivatisering skapar och lämnar efter sig, sa Lina Axelsson Kihlblom.

Regeringen har gett Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag att kartlägga utländskt ägande i svenska skolor.

”Varit risker”

De båda fick frågor om man har indikationer att det finns säkerhetsrisker bland de som äger skolor i dagsläget.

– Ja, att det varit risker är uppenbart. Säpo har till och med varnat för detta, att det funnits kopplingar till våldsbejakande extremism exempelvis, sa Magdalena Andersson.

– Men det är ju ett stort problem att vilka övriga problem som kan finnas med ägarstrukturer, det känner vi inte ens till.

”Mäktiga ekonomiska intressen”

Lina Axelsson Kihlblom sa också:

– Att det finns mäktiga ekonomiska intressen bakom den svenska skolan är ingen nyhet. Aktieägarnas intressen och lobbyisternas nätverk ska inte få väga starkare än Sveriges säkerhet eller våra barns framtid. Samhället måste vara starkare än marknaden.

Studien ska redovisas i april 2023.

– Vi kommer efter utredningen att bedöma vilka åtgärder som kan behövas för att ta tillbaka den demokratiska kontrollen i vår skola, och över våra barns utbildning, sa Magdalena Andersson.