Hård kritik mot Kristerssons vårdbesked: Det går inte att lita på honom

Publicerad 2024-02-25

Magdalena Andersson anklagar Ulf Kristersson för att svika sitt löfte om vården.

Detta efter statsministerns uttalande att han inte kan stoppa uppsägningar.

– Han satt i bästa sändningstid och gav ett löfte till orolig personal och till patienter. En halv vecka senare gäller inte det längre. Det är allvarligt, säger hon.

Ulf Kristersson (M) sa i en intervju i TV4 att regeringen är beredd att ge kommuner och regioner mer pengar för att klara vårdkrisen.

– Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer att lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården, sa statsministern.

I en intervju med Corren ger Kristersson beskedet att staten har ansvar att hjälpa regionerna så långt det är möjligt. Några löften om stopp för uppsägningar kan han dock inte ge.

– Nej, jag kan inte lova vad 21 regioner tar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller, säger han till tidningen.

Ulf Kristersson.

”Går inte att lita på honom”

S-ledaren Magdalena Andersson ser mycket allvarligt på uttalandet. Enligt henne är det ett dystert besked till alla som drabbas av vårdkrisen. Hon nämner gravida som är oroliga inför förlossningen, cancersjuka, barn och unga som väntar på hjälp från psykiatrin.

– Det är grundläggande för ett land att man ska kunna lita på statsministern. Vi har en sjukvårdskris där 17 av 21 regioner planerar nedskärningar. Bedömningen är att 5 000 färre kommer att jobba i vården i slutet av året, säger hon.

Magdalena Andersson vid ett besök på Katrineholms sjukhus i januari.

Andersson menar att beskedet från Kristersson är en del i ett mönster att svika löften.

– Det går inte att lita på honom. Han har gett löften om elprisstöd, stopp för skattehöjningar och stopp för amorteringskrav. Eller löftet till förintelseöverlevaren Hédi Fried om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Gör om, gör rätt

Är det rimligt att begära att statsminister kan styra över huruvida regionerna säger upp eller inte säger upp folk?

– Nu var det Ulf Kristersson själv som var tydlig med att han har ett ansvar i detta, och det är helt korrekt. Regeringen såg inte till att prioritera sjukvården i höstens budget. Nu handlar det om att göra om och göra rätt. Det var det han sa att han skulle göra i direktsändning, nu sviker han det löftet.

Vad vill du att han ger för besked?

– Han får stå fast vid sitt löfte att han ska se till att regionerna inte behöver säga upp personal. 

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson, hans pressekreterare skickar en skriftlig kommentar från statsministern:

”Mitt besked är att staten ska göra sitt för att undvika generella neddragningar och uppsägningar i den svenska vården. Vi ärvde en hög inflation som just nu slår hårt mot regionerna, vi kommer inte att lämna välfärden i sticket utan komma tillbaka med ett besked.”


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.