Säkerhetschefens drag – efter knarkavslöjandet i riksdagen: ”Workshops”

Publicerad 2024-03-10

Aftonbladet avslöjade att det fanns spår av kokain på flera av Riksdagens kanslier.

Nu ska Riksdagen ta tag i problemet, bland annat genom att hålla workshops.

– Det är oacceptabelt att spår av narkotika hittats i våra lokaler, det ska inte finnas här, säger Riksdagens säkerhetschef Niklas Åström.

När Aftonbladet avslöjade att det fanns spår av kokain på hälften av riksdagskansliernas toaletter sa flera partiledare att det var allvarligt.

Nu står det klart hur Riksdagsförvaltningen och partikanslierna kommer att agera: Workshops och utbildningar för cheferna.

– Det kommer att vara fördjupade föreläsningar, seminarier och workshop inom områdena för att vara en bra arbetsgivare och beakta arbetsmiljöfrågor, men också inom säkerhet, säger Niklas Åström, säkerhetschef i Riksdagen.

Enligt dokument som Aftonbladet tagit del av ska Riksdagen hålla:

  • Workshop om personalsäkerhet, inpassering, besökshantering och incidenthantering.
  • Fördjupning om polisens arbete mot narkotika.
  • Utbildning och workshop om missbruk.

– Vi bjuder även in polisen som ska ge oss en fördjupad föreläsning i deras arbete mot narkotika, och de riskerna som finns kopplat till beroendeställningar med mera, säger Niklas Åström.

På de politiska kanslierna arbetar riksdagsledamöter och deras tjänstemän.

Utreder inte kokainet

Enligt både säkerhetschefen och dokumenten kommer initiativet efter Aftonbladets avslöjande den 17 januari.

– Det är ju klart allvarligt om det är så att de här spåren påvisar att det har hanterats eller brukats narkotika. Det är ju brottsligt. Det ska inte ske i våra lokaler. Lika lite som det ska ske utanför. Då finner vi såklart en anledning nu att agera mot det, säger Niklas Åström.

Men hur kokainet kommit in i lokalerna varken vet eller utreder man.

– Reportaget ger oss ju ingen vägledning i den frågan. Det påvisar spår. Vi tycker att det är oacceptabelt att spåra narkotika i våra lokaler. Det ska inte finnas här. Det ska inte finnas i övriga samhället. Men vi väljer nu att blicka framåt och göra det vi kan för att förebygga att sånt här inträffar igen.

Försöker ni ta reda på hur kokainet har kommit dit?

– Det är polisen och polismyndigheten som har ansvaret att utreda en sådan fråga om det är brottsligt eller inte. Vi väljer att inte gå vidare givet hur riksdagens lokaler är utformade, den typ av verksamhet som bedrivs här med besökshantering och många som verkar.

Partierna duckar intervju

När Aftonbladet sökt partierna för att fråga vad man gjort efter av slöjandet ville bara ett ställa upp på en intervju: Vänsterpartiet.

– Vi tog det här på väldigt stort allvar. På direkten tog vi kontakt med vårt huvudskyddsombud, sedan har vi dragit igång vår alkohol- och drogpolicyarbete, vi har haft flera möten med förtroendevalda och anställda, säger Sanna Brolin, biträdande kanslichef.

Socialdemokraterna vill endast skicka skriftliga svar per mejl. Kanslichef Lisa Hedin svarar bland annat såhär på hur de konkret arbetat på kansliet:

”Vi har tagit detta på stort allvar och fört dialog med både medarbetare och ledamöter. Vi samarbetar med förvaltningen och medverkar i de kompetenshöjande och fortbildande insatser som förvaltningen föreslagit. Vi kommer naturligtvis att följa eventuella andra rekommendationer som de ger.”

Liberalerna vill inte svara på frågor, men har tidigare skrivit på mejl:

”Vi har inga indikationer om att någon medarbetare eller förtroendevald hos oss ska ha brukat narkotika i våra lokaler. Nu går vi vidare med att själva undersöka våra lokaler som en del av det ansvar som vi har som arbetsgivare gentemot alla som arbetar hos oss.”

Sverigedemokraterna vill inte heller svara på frågor. Men skrev i januari bland annat:

”Som arbetsgivare har vi naturligtvis ett ansvar gentemot våra anställda och skulle det vara så att någon lider av beroendeproblematik så har vi policyer och rutiner för hur individen kan få hjälp.”

Följ ämnen i artikeln