Glashalt, snöigt och blåsigt på annandagen – SMHI varnar

Uppdaterad 2022-12-26 | Publicerad 2022-12-25

Ska du ut och köra på annandagen? Då gäller det att se upp.

SMHI har gått ut med flera gula varningar.

E4 i de norra delarna av landet kan bli en halkbana.

Julen har varit kylig på sina håll. Men till mellandagarna blir det mildare temperaturer i hela landet. Det kan bli någon plusgrad ända upp till Västerbottenkusten.

SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka längs södra Norrlandskusten och södra Västerbottenskusten. Varningen gäller från 03 fram till 23 på kvällen.

Det innebär att det kan bli rejält halt på E4 hela vägen från Umeå till Gävle.

– Det är nederbördsområdet som sig norrut, och beroende på hur mycket vind man får kan snöfall vid kusten i stället övergå i regn eller snöblandat regn som fryser på kalla vägar, säger Anna Belking, vakthavande meteorolog på SMHI.

De kan få 15 centimeter snö

En gul varning för ishalka gäller även i södra Dalarna, mellersta Värmland, norra Örebro län och stora delar av Västmanland.

Där är det regn eller underkylt regn som kan falla på frusna vägar.

Samtidigt kan det bli ymniga snöfall i norra Dalarna och nordligaste Värmland. Där gäller en gul snövarning från klockan 05 till 23 på annandagen.

– Där kan det komma lite större snömängder, 10–15 centimeter, säger Anna Belking.

Även på juldagen har det varit halt på vägarna och flera har råkat ut för olyckor. Bilden är från E6:an söder om Uddevalla.

Blåsigt i söder

SMHI har också utfärdat gula varningar för kraftig blåst på vattnet runt hela landet. Vindarna kan bli så starka som 17 meter per sekund.

– Vi får tilltagande vindar redan från i morgon kväll, med byig vind måndag och tisdag. Det gäller främst södra Sverige, med mest byig vind vid västkusten och västa Skåne.

Senare i veckan kan regnet i norr bli till snö, samtidigt som det klarnar upp i södra Sverige. Men prognosen är osäker.

– Det ser ut som att nya nederbördsområden drar in från sydväst, och det fortsätter vara ostadigt i mellandagarna.

Följ ämnen i artikeln