Ex-spionen om sprickan i Kreml: ”Världen måste förbereda sig på slutet för Putin”

Publicerad 2023-07-29

Ex-spionen Christopher Steele slog larm om Donald Trumps rysslandskopplingar 2017.

Nu kommer MI6-veteranen, som under flera år spionerat på Ryssland i Moskva, med nya uppgifter om krisen i Kreml.

– Världen måste förbereda sig på slutet av Putins era, säger han.

Britten Christopher Steele var stationerad som spion i Ryssland under flera år på 90-talet. I januari 2017 hamnade han på världens förstasidor efter att ha skrivit en rapport om kopplingar mellan den då nyvalde presidenten Donald Trump och Ryssland. Under tiden i Ryssland hade han skaffat sig ett omfattande nätverk av uppgiftslämnare – som blivit nyttiga i kartläggningen av Trumps ryska kopplingar.

Rapporten var egentligen ett rutinuppdrag, men Steele hade känt sig tvingad att larma FBI om det hans källor i Ryssland berättade.

Nu kommer den före detta spionen vid brittiska underrättelsetjänsten MI6 med nya uppgifter om Ryssland – där han menar att Putins era kommer vara över inom ett år.

– Generellt är det en stor mängd kaos i det ryska ledarskapet som vi inte har sett på många år, säger Steele till Sky news.

– Världen måste förbereda sig på slutet av Putins era.

Enligt Steele blev sprickorna i den ryska ledningen tydliga under Wagnergruppens kortlivade revolt mot Moskva. Han nämner sex olika möjliga avslut på Putins era.

MI6 veteranen Christopher Steele.

Putin dör av sjukdom

De senaste åren har det ständigt kommit nya uppgifter om att den ryske presidentens hälsa är svag, och att han drabbats av olika allvarliga sjukdomar såsom cancer.

Även om det enligt ex-spionen är oklart vad Putin skulle ha drabbats av, så håller han det sannolikt att uppgifterna om sjukdom är mer än bara rykten.

– Väldigt pålitliga källor säger till oss att han varit sjuk ett tag.

Putin mördas

Enligt Steele är det möjligt att presidenten mördas – antingen av någon utifrån eller från någon inne i Ryssland.

Han säger att det skulle kunna innebära värsta möjliga scenario för väst – eftersom ”då skulle alla gränser ha överskridits” och det skulle kunna leda till ett ”omfattande blodbad” innan en efterträdare utsetts. Bland möjliga ersättare till Putin i ett sådant scenario pekar ex-spionen ut ryska säkerhetstjänsten FSB:s chef Alexander Bortnikov som en stark kandidat.

Ryssland president Vladimir Putin i möte med afrikanska ledare i veckan.

Putin avsätts på grund av misslyckande i Ukraina

Steele anser att detta är den mest troliga utgången, och att det kommer att gå till på följande sätt:

– Ett drag görs – våldsamt, om nödvändigt – för att döda eller störta Putin till förmån för en annan

sekurokraten militär eller polis som har en inflytelserik ställning i regeringen eller regimoligark – men en som har tagit avstånd från kriget och är beredd att förhandla väst om att få ett genuint slut på det med.

Om detta skulle ske nämner Steele Tula Oblast-regionens guvernör Aleksej Dyumin, oligarken Igor Setjin – som har smeknamnet ”Darth Vader” – eller den före detta ryska premiärministern Viktor Subkov som kandidater till att genomföra kuppen.

Även om detta scenario skulle kunna få kriget att ta slut snabbare så säger Steele att det också skulle kunna leda till att kontrollen lämnas över till nationalister inom säkerhetstjänsten, som tappat förtroendet för Putin men vill fortsätta kriga.

Putin kliver av självmant – och utser sin ersättare

Efter mer än två decennier vid makten så skulle 70-åringen kunna självmant kliva av inför nästa val, som är planerat för mars 2024, menar Steele. Det skulle möjliggöra det för Putin att utse sin ersättare.

Den före detta spionen nämner Dyumin eller Dmitry Patrusjev, som till sekreteraren i Rysslands säkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev, som möjliga efterträdare i så fall.

Att byta ledare skulle enligt Steele innebära ”lite eller ingen” förändring av kriget i Ukraina.

– Men då skulle väst i alla fall inte möta en rysk ledare som visat sig vara opålitlig, en lögnare och skyldig till krigsbrott, säger han.

Om Putin skulle kliva åt sidan skulle han kunna göra det mot att han och hans familj får någon slags immunitet – på samma sätt som han gav sin föregångare Boris Jeltsin när han klev av 1999.

– Det sitter i hans bakhuvud att en liknande överenskommelse skulle kunna vara möjlig för honom framöver, säger Steele.

Styrkor från Wagnergruppen på väg mot Moskva. Arkiv 24 juni.

Militärkupp

Wagnergruppens uppror avbröts av den privata arméns ledare, Jevgenij Prigozjin, innan dess styrkor nått Moskva. Men enligt Steele är det inte omöjligt att andra höga militärer inom rysslands egen armé genomför ett nytt kuppförsök – och fullbordar det.

– Det skulle inte leda till någon förändring när det kommer till kriget eller till Rysslands utrikespolitik, säger Steele.

Vid en ny militärkupp pekar Steele ut den ryske toppgeneralen Sergej Surovikin, som fått smeknamnet ”General Armageddon” för sin brutalitet, som en kandidat att ta över makten.

Surovikin, som är vip-medlem i Wagnergruppen, har varit spårlöst försvunnen tidigare i sommar.

Steele bedömer detta scenario som mindre troligt, men inte omöjligt.

– Jag tror att det finns en verklig oro bland nyckelpersoner i ledarskapet nu, säger han.

– Inte bara i de väpnade styrkorna, där generalerna öppet kritiserat Putin och Kreml för det stöd de ger kriget, utan mer allmänt tanken på vart Ryssland är på väg nu, lett av en president som åtalats för krigsförbrytelser, som leder den ryska ekonomin nedför en viss bana.

Folkuppror

En annan mindre trolig utgång är enligt Steele att Putin avsätts genom ett folkuppror. Det skulle enligt ex-spionen kunna ledas av en nationalistledare som Wagnerchefen Prigozjin – eller av supportrar till den fängslade oppositionsledaren Alexej Navalnyj.

– Detta alternativ är väldigt oförutsägbart och möjligtvis blodigt på kort sikt, säger Steele, som lägger till att ett folkuppror skulle kunna vara fördelaktigt för västvärlden och Ukraina.