Centerns partiledarkandidat om SD-samarbete: ”Kommer inte förhandla”

Publicerad 2023-01-11

Partiledare kommer och går – men Centerpartiets förhållningssätt till Sverigedemokraterna består.

Muharrem Demirok, 46, är valberedningens kandidat och av allt att döma nästa Centerledare – och fortsätter på Annie Lööfs inslagna linje.

– Jag kommer inte sätta mig och förhandla med SD och jag kommer inte sätta mig i en regering som är beroende av SD, säger Demirok.

Muharrem ”Murre” Demirok var länge en doldis för den breda massan.

Men Linköpings före detta kommunalråd fick ett stort genomslag under turnén med Centerpartiets två andra kandidater till partiledareposten, Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström.

Kanske dock inte på det mest önskvärda sättet, då rubrikerna handlade om hans två misshandelsdomar på 90-talet, något han själv valde att berätta om.

Muharrem Demirok.

”Vill vara lagledare”

Om bara drygt tre veckor kan rubrikerna vara betydligt muntrare, då Muharrem Demirok kan väljas till ny partiledare för Centerpartiet på extrastämman 2 februari.

– Jag anser att jag har de kvaliteter som behövs. Jag har jobbat i ledande position under ganska många år och är van att fatta tuffa beslut, men jag är också inkluderande och inlyssnande, och vill vara en lagledare snarare än partiledare, säger Demirok.

Under pressträffen där han presenterats som valberedningens partiledarkandidat har han fokuserat på två områden där Centerpartiet ”legat i bakvattnet”. Dels handlar det om skolan, men huvudfokus ligger på trygghetsfrågor.

– Vi behöver vara tydliga, gängen är samhällshotande på riktigt. De finns i alla samhällsområden och infiltrerar det offentliga på ett sätt som är oerhört obehagligt. Deras våldskapital sätter skräck i alltifrån myndigheter och statliga verk till allmänheten och småföretag. De måste få känna att hela samhällets kraft sätts in mot dem. Då är det hårt mot hårt som gäller, det går inte att dalta runt.

Kan inte ta ställning

Samtidigt finns utrymme för ett förebyggande arbete som Muharrem Demirok menar saknas när den nya regeringen lagt fram politiken kring brott och straff.

Trygghet och hårt mot hårt har ju varit SD:s paradfråga där de har störst förtroende från allmänheten. Ser du att ni kan samarbeta med dem kring det?

– Det finns ett antal förslag som regeringen har lagt fram som jag tycker är bra när det gäller brottsarbetet och hårdare tag mot gängen, men också när det gäller att lyfta fram brottsoffer. Däremot saknar jag ju helt perspektivet när det gäller det förebyggande arbetet, det nämns i förbifarten i tjusiga ord, men innehållet är helt borta.

Annie Lööf hade väldigt hård linje i samarbete med SD. Du säger inte nej till samarbete när jag ställer frågan här?

– Jag ser inte framför mig att vi vara sig förhandlar eller sitter i regeringskonstellation med Sverigedemokraterna, tvärtom så ser ju jag andra lösningar framför mig. Men nu har vi en regering där SD är en del av regeringsunderlaget och det behöver vi förhålla oss till. När det kommer förslag från regeringen, måste Centerpartiet förhålla oss till det. Men jag kommer inte förhandla med SD och jag kommer inte sätta mig i en regering som är beroende av SD. 

Föredrar du Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson som statsminister?

– I dag har vi en statsminister och han heter Ulf Kristersson och vi får utgå att det kommer se ut så under hela den här mandatperioden, något annat kan inte jag ta ställning till. När vi sen kliver in i valrörelsen får vi se hur spelplanen ut framöver.