Torka slår mot europeiska turistmål

Uppdaterad 2023-06-14 | Publicerad 2023-05-03

Populära turistmål har drabbats av vattenbrist.

Södra Europa har redan nu drabbats av torka – och sommaren har knappt börjat.

– Man kan med viss säkerhet säga att det beror på klimatförändringarna, säger klimatforskaren Michael Tjernström.

Det flaggats för att den svenska sommaren i år kan bli lika varm som rekordsommaren 2018. Det har varnats för torka, skogsbränder och skördeproblem.

Men i södra Europa har torka och värme redan börjat.

– Man ska inte inbilla sig att det går att förklara den värmen och torkan som råder just nu, utan man måste kolla över en längre tid, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi.

I södra Europa har torka och värme redan börjat.

Vadar i turistsjön

Torkan slår hårt mot flera populära turistmål runtom Europa.

Gardasjön, Italiens största insjö, har sin lägsta vattennivå på 70 år. Människor vadar där de vanligtvis åker båt, skriver VG.

Sjön är en kritisk sötvattenreservoar i Italien och när vattennivån sjunker hotas både jordbruket, turismen och sjöfarten, enligt italienska nyhetsbyrån Ansa.

– Det går inte att skylla på nån. Det är vädret som har ställt till det och vädret styrs av slumpen, säger Michael Tjernström.

Turistsjön har sin lägsta vattennivå på 70 år.

Floden Po tappar vatten

Vidare har Italiens längsta flod, 652 kilometer långa Po, drabbats av vattenbrist. Floden har 60–70 procent mindre vatten än vanligt.

– Det beror på att det varit torrt och varmt tidigare. Den vanliga årscykeln i medelhavsområdet är att det knappt regnar på sommaren och den största delen av nederbörden faller under vinterhalvåret. Det är den som fyller på sjöarna och gör att vatten rinner i floden.

Förra året drabbades södra Europa av vad som Carbon Brief beskriver som den värsta torkan på 500 år, då minst 15 000 människor dog, rapporterar VG.

Gasar kaniner – för att rädda skörden

Den varma sommaren 2022 följdes av en torr vinter. I nordöstra Spanien, närmare bestämt i Katalonien, har man tagit ett drastiskt beslut för att rädda årets sköra skörd.

Gardasjön.

Kaniner som spridit sig över området hotar de grödor som överlevt torkan. Nu ska man gasa ihjäl 250 000 kaniner för att försöka kontrollera stammen och skörden.

När vintern var torr blev systemet i obalans. Det vattenlager som skulle ha fyllts upp blev inte fyllt. Och därför är det nu ett underskott av vatten inför sommaren.

– Det är inget som händer nu plötsligt utan det kommer år för år och det kan man med viss säkerhet säga att beror på klimatförändringarna.

Följ ämnen i artikeln