Kolla, rutigt är ju helrätt på Vickan

Experten: Prinsessan vill hylla Sara Danius

Av: Katarina Forsberg

Publicerad:

NYHETER

Här prickar kronprinsessan in flera av höstens hetaste trender.

Med sin bruna, storrutiga kostym visar Victoria att hon numera är modeprinsessan nummer ett.

– Jag tror att knytblusen är en hyllning till Sara Danius, jag blev lite rörd när jag såg det, säger stylisten Eva-Lena Rylander.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte under förra veckan Bosnien Hercegovina tillsammans med bland andra miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Under den andra dagen bar Victoria en ny, rutig kostym från det svenska märket Acne, kombinerat med en romantisk blus med en knuten rosett.

Att kronprinsessan valde just en knytblus samma vecka som den tidigare ständiga sekreteraren för Svenska Akademien, Sara Danius, begravdes tror inte stylisten Eva-Lena Rylander är en tillfällighet.

– Nej, det tror jag inte. Jag fick rysningar när jag såg det, och blev lite rörd, säger Eva-Lena Rylander som bland annat brukar ge en tittare ny stil i populära SVT-programmet ”Go’kväll”.

Den brunrutiga kostymen i tunt ylle prickar in många av höstens hetaste modetrender.

– Ja, verkligen, säger Eva-Lena Rylander. Trenden med rutiga plagg började förra året, men då handlade det mest om smårutigt.

– Här har man tagit det ett steg längre med stora rutor och det är så snyggt på henne.

1 av 3 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kronprinsessan Victoria prickade in flera av höstens mest populära stilar under sitt besök i Bosnien Hercegovina. Brunt är trendigt, liksom stora kavajer i herrmodell. Rutigt finns överallt. Knytblusen är, tack vare den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien Sara Danius, väldigt omtyckt i Sverige.

Har inget emot att ta plats

Med valet av en kostym från Acne – ett modeföretag som vågar ta ut svängarna i skärningar och material – visar Victoria att hon inte har något emot att ta plats, menar stylisten.

– Hon kan verkligen bära upp det här plagget och sticker ut bland alla mörka kostymer. Jag gillar också att hon har valt väska och boots i brunt skinn.

Kavajen i så kallad oversizemodell och med stora slag är inte ett plagg som kungligheter normalt väljer. Kronprinsessan har också prickat in höstens hetaste färg.

– Brunt har aldrig varit så stort som nu och finns överallt, säger Eva-Lena Rylander som gillar kulören.

– Det ger en mjukare framtoning och ger mindre hårda kontraster.

Knytblusen i ljust rosa har funnits i kronprinsessans garderob en längre tid, men plagget har blivit extra populärt sedan Sara Danius introducerade det.

Många kvinnor bar också en blus med rosett under en stor demonstration i april förra året när Sara Danius tvingades bort från Svenska Akademien under uppmärksammade former.

– Trenden med knytblus är typisk svensk, man ser den ingen annanstans på samma sätt. Många tillverkare har tagit upp den i sin produktion och det är naturligtvis Sara Danius förtjänst, säger Eva-Lena Rylander.

Ville berätta med kläderna

Sara Danius var oerhört modeintresserad och hennes fantasifulla klänningar på Nobelfesterna var inspirerade av litterära gestalter, hon valde att berätta något med sina plagg.

En av hennes blusar, designad av Camilla Thulin, ställs nu också ut på Nordiska museet.

Hovet har valt att inte kommentera kronprinsessans val av kläder.

Eva-Lena Rylander.
Foto: Privat
Eva-Lena Rylander.

Publicerad: