Frosthalka i stora delar av landet - många olyckor

Uppdaterad 2015-12-01 | Publicerad 2015-11-30

Trafikverket varnar för frosthalka i större delen av landet under måndagskvällen.

I Stockholm har ett 20-tal trafikolyckor rapporterats bara under eftermiddagen.

Enligt polisen är det just nu mycket halt på vägarna.

På Trafikverkets hemsida varnar man just nu för frosthalka i mellersta och norra delarna av Sverige. Halkan beräknas hålla i sig åtminstone till 21-tiden på måndagskvällen.

Under dagen har ett flertal olyckor runtom i landet rapporterats till polisen.

20-tal olyckor i Stockholm

Framförallt har halkan varit påtaglig i Stockholms län där det inträffade ett tjugotal olyckor bara under eftermiddagen. Inga allvarligare personskador ska dock ha inträffat och de flesta ska ha varit singelolyckor där fordonet kört av vägen.

– Vi uppfattar att det framförallt är i länets södra delar, på E4 och E20, som det förekommit flest olyckor. Vi bedömer att det är mycket halt på vägarna just nu och att det är halka som inte syns, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisen.

Flera olyckor i landet

Men även i resten av landet har ett flertal halkolyckor rapporterats. På E18 i Västerås har flera singelolyckor och kollisioner inträffat och i Norrköping kolliderade två bilar, varav en av förarna fick föras till sjukhus. Båda bilarna ska ha fått omfattande fordonsskador.

I Sundsvall kolliderade två bilar under eftermiddagen och en av bilarna fick bärgas från platsen.

Även en lastbil körde av vägen och blockerade under eftermiddagen körbanan på väg 70 från Karleby till Mosta strax innan Fjärdhundra.

Fick klippa upp bilen

Vid 18.30 - tiden på måndagen inträffade en frontalkrock på länsväg 348 i Flärke Mellansel i Örnsköldsvik. Tre personer uppges har förts med ambulans till sjukhus och vårdas för diverse frakturer. Runt 19.30 rapporterades en singelolycka på riksväg 73 vid avfarten mot Skogås. En person ska ha klagat på smärtor i benen och räddningstjänsten fick därför klippa upp taket på bilen. Mannen fördes till sjukhus med okända skador.

Ingen extremhalka

Men på Trafikverket går man, trots halkprognosen, inte ut och varnar för någon extremhalka, utan hänvisar i stället till den rådande årstiden.

– Den här årstiden så måste man som bilist vara beredd på att det blir snabba omslag i vädret och att våta vägbanor blir lätt hala när det blir minusgrader, äger Åsa Wagenius, pressinformatör på Trafikverket.

Enligt henne pågår det just nu halkbekämpning i landet men menar att det lokalt på vissa delar i landet kan förekomma så kallad svartis, sådan halka som inte syns eller är svår att upptäcka.

Följ ämnen i artikeln