De är duktiga på att manipulera

Publicerad 2014-11-20

”Elin” och ”Emma” fick över 1 000 svar på fyra veckor.

Männen som kontaktade oss var allt från 20 till 54 år gamla. Ibland ville de bara prata. Ofta ville de mer.

– De kan ägna månader åt att bygga upp en relation, säger Elza Dunkels, forskare på ungas internetvanor.

Enligt hjälplinjen Preventell kan så många som en procent av den svenska befolkningen ha sexuella tankar om barn. Långt ifrån alla agerar på tankarna. De som gör det är nästan ute­slutande män.

Elza Dunkels, docent vid Umeå universitet, forskar på faror för unga på internet. Våra moraliska gränser på nätet har alltmer suddats ut, menar hon.

”En ansvarsfri zon”

– Nätet används som en slags ansvarsfri zon för sexism och rasism. Många menar att det är en del av deras yttrandefrihet att kalla någon för ”jävla hora” på nätet till exempel. I det klimatet får de groomande männen större spelrum, säger hon.

Enligt polisen kommer de från olika samhällskategorier och är i alla åldrar.

– Att tro att det handlar om socialt missanpassade personer i en urskog någonstans, det är helt fel. Det är alla typer, säger Jörgen Lindeberg, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Men en sak utmärker männen, säger han. Män med ”nordiskt klingande efternamn” är klart överrepresenterade.

– Det är Svenssons, Anderssons och Olssons som gör det här.

”Galet intuitiva”

De är envisa – och duktiga på att manipulera.

– Förövaren kan ägna månader åt att bygga upp en nära relation till offret. De är många gånger helt galet intuitiva och duktiga på att känna igen barns språk. Vanliga fraser är ”du verkar så ovanligt klok för din ålder” och ”det du berättar om

dina föräldrar är inte klokt, hur kan de säga så till dig som är så fin?”. På så sätt sticker de in kilar mellan flickan och de som skulle kunna hjälpa henne, säger Elza Dunkels.

Offren är ofta sårbara och har ett svagt socialt nätverk.

– De har det jobbigt hemma eller blir mobbade i skolan. Då blir de extra utsatta för den här typen av kontaktsökande. Det är som

i Kumla-fallet. Mannen bad om att få en bild, sen ville han ha fler och fler. Det är klassisk manipulation, säger Elza Dunkels.

Många ger med sig

Trots att flickorna säger nej fortsätter kontaktsökandet. Till slut ger många med sig och skickar bilder, eller stämmer träff.

– De här flickorna är väluppfostrade och har fått lära sig att sätta andra i första rummet. Därför är de också lätta att övertala. Männen säger ”ja men du lovade ju”. Till slut kanske de känner att de har lovat. Då skickar de den där bilden.

”Ett bättre samtal”

Enligt en undersökning som Ecpat genomförde i augusti 2013 svarade 29 procent av barn mellan 15 och 20 år att en vuxen i familjen pratat med dem om grooming, medan 54 procent av de vuxna menade att de gjort det.

– Det säger något om att vi behöver ha ett bättre samtal, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Ecpat.

Flickan upplever inte alltid att hon blivit utsatt för ett brott, menar han.

– Barn har ofta en positiv bild av groomaren till en början. Det är ingen otäck typ i deras ögon. Sen, när samhället berättar att den vuxna gjort något brottsligt, då känner de sig ofta medskyldiga. Det är en anledning till att så få anmäler.

Bland de fall som anmäls leder bara en bråkdel till åtal. I den nuvarande groominglagen finns strikta rekvisit och polisen måste bland annat bevisa att förövaren gjort något aktivt för att få till en träff, som att köpa en tågbiljett eller boka ett hotellrum. Det är svårt när en stor del av konversationen sker i slutna forum.

– Tanken var att polisen skulle kunna ingripa innan det blir ett allvarligare brott. Man kan bara konstatera att det inte fungerat, säger Thomas Andersson.

”Borde stoppas innan”

Just nu sker en översyn av lagen. Den tros vara klar sommaren 2015. Han hoppas att man ger polisen mer spelutrymme.

– Det borde vara den uppsökande kontakten för sexuella syften, i sig, som är straffbar. Om vi hade en sådan lag hade vi kunnat stoppa fler övergrepp innan de äger rum.