Delar från försvunnet ryskt plan har hittats

Uppdaterad 2012-05-10 | Publicerad 2012-05-09

45 personer ombord - fler omkomna hittade vid vraket

En helikopter har hittat vrakdelarna efter ett ryskt passagerarplan i Indonesien – men inga överlevande.

Ryssland skulle försöka sälja planet till Indonesien, men på uppvisningen i går försvann flygplanet.

– Det flög mot Salak men jag hörde ingen explosion, säger vittnet Juanda.

Fyndet gjordes i gryningen på torsdagen sedan helikoptern och 40 räddningsarbetare återupptagit sökandet efter ett Superjet 100-plan på Salakberget.

På en grön klippa såg helikoptern utspridda vrakdelar från ett passagerarplan. Det finns inga tecken på överlevande. Flera personer har påträffats döda på olycksberget, en vilande vulkan.

Många av passagerarnas anhöriga hade tillbringat en lång och sömnlös natt på flygplatsen och bröt samman när de hörde nyheten. Andra stirrade uttryckslöst framåt i misstro, rapporterar AP.

Såg planets logga

Myndigheter i Jakarta har bekräftat att det var flygplanet som igår försvann som hittats.

Bland vrakdelarna på den branta klippan syntes flygplanets logga i vitt och blått.

– Sukhoi har hittats, säger Ketut Parwa, sök- och räddningschef i Jakarta, som samordnat insatsen enligt The Jakarta Globe.

Bara timmar innan planet lyfte skickade passagerare bilder inifrån planet till vänner uppger The Jakarta Globe.

Rysslands försök att sälja sitt senaste passagerarflygplan i Indonesien slutade sedan i en katastrof. 47 personer saknas fortfarande sedan flygplanet, av modell Suchoi Superjet 100-plan, försvann söder om Jakarta på onsdagen, men befaras ha omkommit.

Enligt Voice of Russia var det rysk besättning vid spakarna när planet försvann.

Försvann i bergsområde

21 minuter efter starten från Halim Perdanakusuma-flygplatsens bad besättningen om tillåtelse att falla från 3 000 meters höjd till 1 800 meter i ett bergsområde, rapporterar AP.

Omedelbart efter det försvann flygplanet med plats för 100 passagerare från radarskärmarna och kontakten bröts.

Ombord fanns 47 människor, bland dem åtta ryssar från tillverkaren Sukoi. De övriga representerade flygbolag som skulle få en demonstration inför eventuella köp.

– Jag såg ett stort plan passera precis ovanför mitt hus. Det lutade lite åt ett håll och motorn vrålade. Det verkade flyga mot Salak men jag hörde ingen explosion eller något, säger Juanda som bor nära berget Salak till tv-stationen TVOne uppger AP.

Dåligt väder på platsen

Enligt Prakoso försvårades sökandet på onsdagen av dåligt väder.

– En helikopter skickades iväg tidigare, men fick återvända på grund av att det började bli mörkt och regnigt. Vi kommer att fortsätta från luften så fort som möjligt i morgon (läs onsdag, reds anm).

Flygplanet hade den senaste tiden visats upp för flygmyndigheter och bolag i Burma, Pakistan och Kazakstan och skulle fortsätta vidare till Laos och Vietnam.

Det första Superjet 100-planet togs i trafik så sent som i fjol. Inget plan av typen har tidigare kraschat.

Jakartas president Susilo Bambang Yudhoyono kräver nu en utredning av flygplanskraschen:

– Jag är orolig eftersom det var mer än 40 passagerare och de är våra medborgare, inklusive journalister, säger han under en presskonferens enligt The Jakarta Globe.