Två dog i ballongkrasch

Publicerad 2013-05-20

Luftballong full av turister störtade mot marken i turkisk turistort

Två personer dog och 23 har skadades när en luftballong kraschade från 300 meters höjd i centrala Turkiet.

Olyckan skedde i turistområdet Kappadokien när luftballongen krockade med korgen till en annan luftballong.

– Den undre ballongen revs sönder och föll, säger guvernören Abdurraham Savas till nyhetsbyrån AFP.

Luftballongen flög över ett område med vulkanliknande landskap i turistorten Kappadokien när den plötsligt krockade med en intillflygande luftballong. Den undre ballongen fastnade i korgen på ballongen ovanför.

– Den undre ballongen revs sönder och föll snabbt till marken, säger Abdurraham Savas, guvernör i Kappadokien, till nyhetsbyrån AFP.

Den kraschade luftballongen befann sig på 300 meters höjd när den störtade till marken, enligt den turkiska nyhetssajten Hürriyet.

Många skadade

Enligt nyhetsbyrån AP ska de båda avlidna vara utländska turister, 65 och 71 år gamla.

Men det kommer olika uppgifter om de förolyckade personernas nationalitet. AP skriver att det rör sig om två personer från Brasilien men AFP rapporterar att en av dem är en spansk turist.

En person ska ha dött av en hjärtattack på plats. Den andra personen avled senare på sjukhus av sina skador.

De övriga 23 skadade ska ha ådragit sig frakturer men ingen av dem uppges ha några livshotande skador. De skadade turisterna ska enligt AP främst komma från Spanien och olika länder i Asien. En av dem, en 73-årig spansk turist, ska ha brutit båda benen, skriver Hürriyet.

”Lös ut din fallskärm!”

En amerikansk turist som bevittnade olyckan från en annan ballong, berättar att tragedin inträffade omkring 45 minuter efter att så många som 100 luftballonger hade lyft för en morgontur.

– Vi hörde över radion att det var något som hände. Någon skrek "Lös ut din fallskärm! Lös ut din fallskärm!" säger Ross, vars ballong befann sig knappt 200 meter bort från den ballong som störtade mot marken.

– Den var säkert 300 meter upp i luften och den sjönk i stigande hastighet mot marken. Det var ett 10-15 meter långt hål tyget.

Ägaren till den kraschade luftballongen är chockad av tragedin, men påpekar att piloten vidtog alla nödvändiga säkerhetsåtgärder.

– Den här typen av flygturer har arrangerats på ett säkert sätt här i Kappadokien i 20 år, säger Halil Uluer till den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Populärt bland svenskar

Kappadokien ligger i centrala Turkiet, cirka 35 mil sydost om Ankara, och är en populär turistort känd för sitt vulkanliknande landskap.

Området är välbesökt av svenskar. Researrangören Detur Sweden anordnar ballongfärder som en del av ett utflyktspaket. Detur säger till Aftonbladet att varken några av deras gäster eller det ballongflygningsföretag som man anlitar varit inblandade i dagens olycka.

– Vi har två gäster som har bokat en ballonguppstigning senare i dag. Vi kommer att informera dem om vad som hänt och de behöver naturligtvis inte att åka i väg, säger Staffan Jansson, pressansvarig på Detur.

Detur hade planerat en sista rundresa för säsongen i Kappadokien den 26 maj.

– Då kommer vi inte att erbjuda ballonglyftet. Vi får se hur det blir framöver, vi kommer att se över säkerheten inför hösten, säger Staffan Jansson.

Andra dödliga olyckan

Ballongolyckan i Kappadokien är den andra med dödlig utgång sedan sightseeingturerna från luften startade i området för mer än ett decennium sedan, skriver AP. 2009 dog en brittisk turist när två ballonger, precis som i dag, krockade uppe i luften.

För bara tre månader sedan inträffade en annan luftballongolycka, då i Egypten. 19 personer avled då när en ballong exploderade i staden Luxor.