Skapade parodikonto på Twitter om Säpo

Uppdaterad 2013-06-29 | Publicerad 2013-06-28

Anders Löf, 25, startade ett parodikonto på Twitter för att driva med Säpo, efter avslöjandet att myndigheten infiltrerat Vänsterpartiet i början av 80-talet. Dagen efter blev han uppringd av Säpos kommunikationschef som bad honom avsluta kontot, uppger Nyheter 24.

– Jag blev väldigt nervös, säger Anders Löf.

Det var i onsdags som Anders Löf bestämde sig för att skoja lite med Säkerhetspolisen.

– Först var tanken att jag skulle skriva till Säpo på Twitter, men då upptäckte jag att de inte hade något twitterkonto. Då såg jag en golden opportunity att skapa ett konto i deras namn och bara följa Lars Ohly, säger Anders Löf.

Han registrerade ett konto för Säkerhetspolisen och följde endast Vänsterpartiets före detta ordförande Lars Ohly.

– Först tänkte jag att jag inte skulle göra så mycket mer, men sen bestämde jag mig för att twittra nånting ändå, säger Anders Löf.

Ohly uppskattade skämtet

Lars Ohly verkade uppskatta skämtet och retweetade Anders Löfs inlägg:

"@OhlyLars Bry dig inte om oss. Vi sitter bara här och läser tidningen- Nej, det är inte utklippta kikhål, det är veck i pappret #Säpo."

Inlägget fick då spridning och Anders Löf skrev även om det på sin blogg.

På torsdagen, strax efter lunch, ringde en man med mörk röst upp Anders. Det visade sig vara Säpos kommunikationschef, Mark Vadasz. Han förklarade för Anders att det han gjort var ett brott och att han var tvungen att stänga ner kontot.

– Jag blev väldigt nervös och det kändes lite jobbigt. Jag fick samla mig. Min första reaktion var att jag skulle stänga ner direkt, säger han.

Mark Vadasz uppgav för Anders att det var ett brott att utge sig för att vara en myndighet på sociala medier. Men han sa aldrig vilken lag han bröt mot.

Anders skrev själv om händelsen på sin blogg.

Bytte namn på kontot

– När jag tänkte efter så insåg jag att det inte var så olagligt ändå, då lugnade jag ner mig och bytte namn på kontot.

Anders och Mark Vadasz pratades vid igen på fredagsmorgonen, då var tonen en annan.

– Han förklarade bakgrunden och sa att han faktiskt tyckte det var roligt. Men det blir problematiskt att utge sig för att vara en myndighet. Han berättade också att de precis håller på att starta sitt arbete med sociala medier och ska anställa en webbredaktör. Eftersom jag arbetar i branschen sa jag att jag skulle skicka en offert. Vem vet, i framtiden kanske jag jobbar för Säpo, säger Anders.

Anders är noga med att säga att han tycker att Mark Vadasz agerande var korrekt.

Enligt Fredrik Nilsson på Säkerhetspolisens presstjänst finns lagen om föregivande av allmän ställning. Det är ett brott att felaktigt utge sig för att utöva myndighet eller olovligt bära uniform eller tjänstetecken för försvarsmakten eller andra myndighetsutövande organisation t.ex polis, tull eller kustbevakning.

– Man bedömer alltid från fall till fall. I det här fallet bedömdes det att han inte brutit mot lagen. Men lagen finns, säger Fredrik Nilsson.