Flickan blev räddad från bordellen – nu är hon försvunnen

Hon hette Deeksha, var 14 år och gömde såren på armarna under en färgstark sjal.

Vi var på plats när hon räddades från den indiska barnbordellen.

Men befrielsen kom inte med något Hollywoodslut.

Det var strimman av ljus i ett becksvart mörker.

Efter att jag och fotografen Andreas Bardell tillbringat dagar i Indiens värsta bordellområden, där barn så unga som nio år hålls inlåsta och säljs och våldtas upp till tio gånger varje dag, fick vi äntligen se en motreaktion.

Klockan 14.55 en stekhet majdag följde vi med när beväpnad polis, understödd av organisationen Freedom Firm, stormade en bordell utanför huvudstaden Delhi.

Jag kommer aldrig att glömma minuterna som följde. Männen som kom ut ur båsen med sina hastigt uppdragna byxor. Flickornas skräckslagna ögon.

Fyra minderåriga räddades den dagen.

En av dem, en flicka med ring i näsan och dinglande örhängen, kommer jag aldrig att glömma. Hon var så vuxen och barnslig, tuff och rädd, på samma gång.

Hon hette Deeksha, var fjorton år och gömde skadorna på armarna som bordellkunderna gett henne – brännmärkena från cigaretterna, skärsåren och blåmärkena – under en färgstark sjal.

Hon var en av uppskattningsvis en miljon barn, som utnyttjas i sexindustrin i Indien.

Deeksha berättade med en röst som hela tiden stockade sig om det vidriga hon utsatts för.

Organisationen Freedom Firm bekämpar människohandel med barn och tar hand om flickorna efter att de räddats ur bordellerna.

Få lyckliga slut

Mitt och fotografen Andreas Bardells reportage från Indiens barnbordeller, Barn till salu, skildrade en mardrömslik verklighet få svenskar känner till.

Mängder av läsare har hört av sig sedan det publicerades i somras och undrat hur det gått för Deeksha.

Själv har jag dragit mig för att ta reda på sanningen.

De lyckliga sluten är alltför få.

Organisationen vi följde på plats, Freedom Firm, gör ett viktigt jobb. Men i kampen mot mäktiga kriminella ligor, och en korruption som genomsyrar det indiska samhället och tränger hela vägen upp till den absoluta samhällstoppen, väger de alltför ofta lätt.

Surendra Sahare från organisationen berättar vad som hände efter ”befrielsen”.

Efter bara några dagar kom en man till domstolen och påstod sig vara Deekshas pappa och krävde att hon skulle släppas från det skyddade boende hon tagits till.

Med sig hade han ett papper där riktigheten i släktskapet intygades.

Att påstådda vårdnadshavare, utrustade med köpta intyg, dyker upp och begär att få loss barnen efter razzior mot bordellerna är mer regel än undantag. Nästan alltid agerar de på uppdrag för bordellägarna.

Freedom firm gjorde tillsammans med sin advokat allt de kunde för att Deeksha inte skulle släppas till mannen.

Försvunnen igen

Man skickade ett team till området hon kom ifrån, hundrafemtio mil bort, för att försöka spåra hennes riktiga familj.

De första två resorna misslyckades.

Den tredje gav resultat.

Hennes föräldrar uppgav att de lurats att skicka iväg sin flicka av en kringresande man, som hade lovat att Deeksha skulle få jobb som hembiträde. Från skolan där hon gått fick man ut hennes födelsedatum.

Deeksha hade just fyllt fjorton år den där majdagen då hon räddades, ett år yngre än den första bedömningen, efter räddningen.

Under tiden hade den andra kampen, att förhindra att Deekshas skulle släppas och hamna i händerna på den falske vårdnadshavaren, misslyckats.

I början på hösten var Deeksha spårlöst försvunnen.

– Vi misstänker att hon nu är tillbaka i prostitution, säger Surendra Sahare från Freedom Firm och lägger till att kampen för att hitta henne en andra gång fortsätter.

– Det här är vår verklighet. Vi ger inte upp.

Nya övergrepp

Tanken på att flickan med de såriga armarna just nu utsätts för nya övergrepp är nästan omöjlig att ta in.

Men den får inte leda till felaktiga slutsatser.

Den får inte få oss att tro kampen mot bordellägarna är hopplös.

Tvärtom. Deekshas historia utgör bevis för att arbetet för att utplåna sexhandeln med barn måste förstärkas, skyndas på, fortsätta på alla nivåer i en massiv skala – tills inte längre ett enda barn behöver att växa upp på Indiens bordeller.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln