Grekkrisen fortsätter utan ny regering

Publicerad 2012-05-11

Inför en akut kassakris står Grekland fortfarande regeringslöst.

Partierna kan inte enas och nu kan det bli nyval igen.

Evangelos Venizelos, ledare för det grekiska socialistpartiet Pasok, har gett upp. Försöken att bilda regering strandade på fredagen efter att Vänsterpartiet Syriza vägrat att delta i ett samarbete så länge det bygger på att Grekland ska gå med på de hårda kraven för att få det europeiska stödpaketet.

– I morgon ska jag informera republikens president, sade Venizelos enligt AFP och tillade att han hoppas att alla partier då "tar sitt ansvar"

Kan bli nyval

President Karolos Papoulias ska då träffa ledarna för att försöka få dem att samarbeta. Kan inte presidenten skapa enighet så kan ytterligare ett nyval vänta i juni.

I söndags röstade grekerna senast gången.

Då sa majoriteten av väljarna nej till de åtstramningar som krävs för nödlånen och det resultatet kan vid nyval bli ännu tydligare.

Samtidigt står den grekiska staten inför en akut kassakris i sommar. Det kan sluta med att Grekland, som i dagsläget beräknas ha kvar 2,5 miljarder euro i kassan, ställer in betalningar i juli. Och i förlängningen kan landet tvingas lämna eurosamarbetet, trots att en majoritet av grekerna inte vill överge euron.

"Öka konkurrensen"

Finansminister Anders Borg beskriver situationen som komplicerad, men har svårt att se hur grekerna ska kunna få gehör för kraven på omförhandling av EU:s och IMF:s krav. Den typ av finanspolitisk stimulans som efterlyses av grekiska vänsterpolitiker är enligt Borg just nu i första hand aktuell i EU-länder där strukturåtgärder redan har genomförts och där budgetmålen ser ut att kunna nås.

– Då har de, precis som Sverige, vissa möjligheter att vidta åtgärder för att stärka tillväxten i ekonomin, säger han till TT.

För att nå dit måste kostnadsläget i krisländer som Grekland sänkas och produktiviteten öka, enligt Borg.

– Det enda sättet är att öka konkurrensen i ekonomin.