Mette-Marit kommer till Stockholm

Publicerad 2014-05-21

Kronprinsessan Mette-Marit kommer till Stockholm på måndag.

Hon och kronprinsessan Victoria ska inviga toppmötet EAT Stockholm Food Forum med forskare, politiker och företagare från 30 länder.

Fokus: Mat som är bra för världen.

Konferensen anordnas för första gången någonsin och bjuder in talare från Världsbanken, FN, World Economic Forum och Världshälsoorganisationen (WHO) under två dagar.

En av talarna är tidigare presidenten Bill Clinton.

Tanken bakom konferensen är att enas om hållbara lösningar för matindustrin.

– Det här är en väldigt stor konferens med toppforskare från hela världen. Det är långt ifrån en glamourfest, säger Mårten Brink, pressansvarig på EAT.

"Glada för att de kommer vara där"

Mette-Marit och Victoria kommer att finnas på plats under konferensen och delta under en middag på måndagskvällen.

– EAT berör internationella utmaningar som både kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mette-Marit har visat intresse och engagemang för. Vi är väldigt glada att de kommer att vara där, säger professor Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och en av anordnarna.

Enligt hovet kommer kronprinsessan Mette-Marit att resa utan maken kronprins Haakon.

Det är oklart om väninnan kommer att ha tid att besöka Victorias familj på Haga Slott.

Kronprins Haakon besökte nyligen Sverige för att fira bildandet av Norges grundlag och den 200-åriga freden mellan Sverige och Norge. Jubileet uppmärksammades bland annat med en konsert på Kungliga slottet i Stockholm i närvaro av kung Carl Gustaf och drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.