Svår krasch i t-banan – många döda

Uppdaterad 2014-07-16 | Publicerad 2014-07-15

20 personer omkom och 160 skadades när ett tunnelbanetåg med tre vagnar spårade ur i Moskva i morse.

Ytterligare en person dog senare på sjukhus.

Olyckan beskrivs som den värsta sedan tunnelbanan byggdes.

Den svåra tunnelbaneolyckan inträffade nära stationen Slavjanskij Boulevard vid halv åtta svensk tid. Under morgonrusningen spårade tre tunnelbanevagnar ur på Moskvas mörkblåa linje.

Rysk tv beskriver scenerna efteråt som kaosartade. Människor ombord ska ha "fallit som dominobrickor" när tåget tvärstannade i en hastighet av 70 kilometer i timmen.

Antalet döda och skadade steg sedan under dagen. 20 personer har omkommit och 160 blivit skadade, uttalade Viktor Yatsusenko, en chef på den ryska räddningsmyndigheten, på en presskonferens vid 15-tiden.

Antalet döda har förväntats stiga.

– Vi förväntar oss att dödssiffran kommer att öka, säger Oleg Salagai, en talesperson för den ryska hälsomyndigheten, enligt tidningen Gazeta.

Enligt honom har 129 personer förts till sjukhus och 42 människor uppgavs vara svårt skadade.

Under tisdagskvällen meddelades att ännu en person har dött på sjukhus. Därmed har dödssiffran stigit till 21 personer, enligt Gazeta.

Passagerare instängda

Enligt de första uppgifterna ska lokföraren ha varit bland de döda, men det förnekas av Moskvas vice borgmästare, Pjotr Birjukov. Flera passagerare har flugits till sjukhus med helikopter.

Totalt har 200 personer evakuerats från tunneln. På Facebook skriver Alexander Zagnibeda om hur han och några andra passagerare tog sig ut med hjälp av en hammare.

– Jag flög genom vagnen. Det var rökfyllt, luktade bränt och det låg medvetslösa människor överallt. Men jag lever och jag är glad att jag inte förlorade medvetandet. Vilken fasa!

Den ryska räddningstjänsten arbetade under förmiddagen med att evakuera minst 20 personer som varit instängda i en av vagnarna.

– Jag trodde det här var slutet. Vi satt fast och undkom bara genom ett mirakel, säger en överlevande till tv-kanalen Rossija 24.

Helikoptrar och runt 60 ambulanser sattes in för att transportera bort de skadade. Över 200 räddningsarbetare deltog i arbetet på olycksplatsen.

Värsta tunnelbaneolyckan

Olyckan beskrivs som den värsta i Moskvas tunnelbanas 80-åriga historia. Den skulle enligt de första rapporterna ha orsakats av ett spänningsfall inne i en tunnel. Nödbromsen har slagit till och fått tåget att tvärstanna, enligt en talesperson från Moskvas räddningsmyndigheten till Interfax.

Enligt uppgift ska ett annat tåg ha bromsat tvärt mellan stationerna Park Pobedy och Slavjanskij Boulevard redan en timme innan olyckan.

En annan teori är att olyckan kan ha orsakats av ett mekaniskt fel gällande ett hjul på en av vagnarna, enligt en källa till Interfax.

En omfattande polisutredning har öppnats gällande brott mot kraven på transportsäkerheten.

Olyckan orsakade också trafikkaos.

Betalar ersättning

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin sa senare att offren kommer att få 500 000 rubel, motsvarande cirka 100 000 kronor, som kompensation, och anhöriga till de döda en miljon, rapporterar den ryska tidningen Gazeta.

– Naturligtvis går det inte att undvika tekniska fel, men om man tittar på hur det ser ut i resten av världen och ser till hur många nödsituationer och passagerare Moskvas tunnelbana har, är vårt system det säkraste i världen.

Tunnelbanestationen har stängts av medan räddningsarbetet pågår.

Avfärdar terroristattack

Rykten gjorde gällande att en explosion hörts i tunnelbanan och att olyckan skulle varit en terroristattack. Men det avfärdas av Moskvas brottsbekämpande organ, rapporterar nyhetsbyrån Itar-Tass.

– Informationen om att en explosion ska ha ägt rum i tunnelbanan mellan stationerna Slavjanskij Boulevard and Park Pobedy är grundlös. Olyckan har inträffat på grund av den mänskliga faktorn, säger källan.

En sorgedag är utlyst den 16 juli.