Åkessons svärmor lämnar SD - kritisk mot partitoppar

Uppdaterad 2015-10-01 | Publicerad 2015-09-30

SD-ledamoten och Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson lämnar SD och blir politisk vilde i riksdagen.

Hon anklagar partiledningen för toppstyrning, utfrysning och övervakning.

– Det är maktfullkomlighet som går ut på att lojalitet och privata relationer är viktigare än strukturer, säger hon till Aftonbladet.

I en intervju med Expressen riktar riksdagsledamoten Margareta Larsson, 51, (SD) hård kritik mot partitopparna Mattias Karlsson, gruppledare, och Richard Jomshof, partisekreterare.

– Har man den här attityden, den här otäcka hierarkin och maktstrukturen och det här partiet en dag får regeringsmakten - då vill inte jag vara med längre, säger hon till tidningen.

Hon väljer nu att hoppa av SD och bli politisk vilde, ett beslut som vuxit fram sedan i somras.

– Vi har sett en stor skillnad sedan Jimmie blev sjukskriven. Trenden är att man kastar ut folk till höger och vänster ut i kylan. Det har hänt väldigt mycket på de senaste sex månaderna, säger hon till Aftonbladet.

Kan du ge något exempel?

– Folk känner sig övervakade, man tror att man är avlyssnad på rummen. Bara att man går och tänker på det viset säger en hel del. Så var det inte innan.

Aftonbladet rapporterade i våras om kritik som fanns i SD:s riksdagsgrupp mot Mattias Karlssons ledarstil. Han vikarierade då som partiledaren eftersom Jimmie Åkesson var sjukskriven.

Lämnar partiet och blir politisk vilde

Margareta Larsson är mamma till partiledaren Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon, som har barn tillsammans med SD-ledaren.

Hon sitter i riksdagen sedan 2010 och är i dag suppleant i socialutskottet. Tidigare har hon bland annat varit ordinarie ledamot i kulturutskottet. Hon är gift med Johan Larsson som är SD:s partijurist.

På frågan om hennes avhopp kan bli extra känslig med tanke på familjebanden till partiledaren svarar hon:

– Det tror jag absolut. Det är ganska naturligt att det är så.

Känns ohållbart

Hon kritiserar samtidigt partiledningen för att ha kontrollbehov. Larsson säger att dåvarande stabschefen Linus Bylund, i dag riksdagsledamot, var partiledningens arm i valberedningen, där hon själv satt inför EU-valet, skriver Expressen.

Vad väntar du dig för reaktioner från partiledningen?

– Ja det blir inga glada miner, det har jag förstått. Men jag måste får säga det här ändå. Det känns ohållbart så som det har blivit.

Hur kommer du fortsätta ditt politiska arbete?

– Just nu tar jag time-out för att landa i mig själv.

”Vad hon säger får stå för henne”

Bylund kommenterar anklagelserna för Aftonbladet:

– Margareta Larsson vet ingenting om hur mitt jobb har sett ut. Jag har inte haft ett ordentligt samtal med henne på många år. Vad hon säger får stå för henne, säger Bylund.

Det är andra gången som en SD-ledamot i riksdagen hoppar av partiet och blir politisk vilde. Förra gången var 2011, då handlade det om William Petzäll.

Aftonbladet söker partisekreteraren Richard Jomshof.