Ukrainas attack stoppades – efter Musks order

Publicerad 2023-09-08

Ukrainska drönare skulle attackera ryska krigsfartyg vid Krimhalvön.

Då tappade de signalen och missade sina mål.

Allt efter en order från Elon Musk, visar en ny bok enligt CNN. Miljardären förnekar anklagelserna.

Sprängämnena var fastspända på ubåtsdrönarna inför den planerade attacken vid Krims kust i fjol.

Men när de närmade sig sina mål försvann plötsligt signalen och de sköljde i land utan att orsaka någon skada.

I Walter Isaacsons nya biografi om Elon Musk avslöjas nya detaljer om den misslyckade operationen.

Författaren skriver att Musk beordrade sina ingenjörer att stänga av Starlinksatelliterna för att förhindra en attack som han kallade ett ”mini-Pearl Harbor”.

Elon Musk.

”Ni går för långt”

Det ukrainska försvaret vädjade till elbilsmiljardären om att slå på satelliterna, men hans rädsla för att en attack på Krim skulle resultera i att Ryssland tog till kärnvapen ska ha varit för stark, enligt Isaacson.

– Ni går för långt, ska Musk ha sagt till Ukrainas premiärminister Mykhailo Fedorov.

När de ryska bombanfallen slog ut infrastrukturen i Ukraina blev Musks satelliter en viktig nyckel för att kunna kommunicera och försvara sig.

Musk har dock flera gånger under kriget hotat med att dra tillbaka satelliterna om de utnyttjas för offensiva attacker, men det här är första gången han anklagas för att ha stängt av dem mitt under en pågående operation.

”De var till för Netflix – inte drönarangrepp”

I intervjun med författaren ska han ha varit bekymrad över hur han blivit inblandad i kriget.

– Vad har jag för roll i det här kriget? Starlink var inte menade att användas i kriget. De var till för att folk skulle kunna titta på Netflix och chilla, ha uppkoppling i skolan och göra fredliga saker. Inte för drönarangrepp, säger han.

Musk har tidigare kritiserat och anklagats för att sprida ryska narrativ efter att ha sagt att vissa delar av östra Ukraina borde överlämnas till Ryssland för att ”återspegla folkets vilja”.

En ny studie som publierades av EU-kommissionen i förra veckan visade att X (tidigare Twitter), under Musks ägande, spelat en betydande roll för att sprida rysk propaganda om kriget.

”Den preliminära analysen tyder på att räckvidden och inflytandet för Kreml-stödda konton har vuxit ytterligare under första halvåret 2023, framför allt på grund av nedmonteringen av Twitters säkerhetsstandarder", står det i studien.

Men Elon Musk själv förnekar anklagelserna.

”Starlink har inte avaktiverat någonting”, skrev han på plattformen X, tidigare Twitter, på fredagen.

Följ ämnen i artikeln