Ryska styrkor stormar Azovstal

Publicerad 2022-05-03

Azovstal utsätts för nya attacker.

Ryska styrkor anfaller nu stålverket med artilleri och flyg.

Filmer visar hur svart rök stiger från platsen.

Efter en natt med hård beskjutning mot stålverket i Mariupol försöker ryska soldater nu storma det. Det uppger flera ukrainska medier, däribland Kyiv Independent.

Ryska Ria skriver att man skjuter mot ukrainska soldater vid stålverket. Rias reporter på plats rapporterar att artillerield kan höras från stålverket och att rök stiger från platsen.

PLUS: Ryska uppgifter om Putins hälsa: ”Opereras för cancer”

AFP skriver att även ryska flygplan också deltar i anfallet.

Under nattens attacker dödades två civila kvinnor som gömt sig i Azovstal, skriver ukrainska Pravda.

Flera civila kvar i stålverket

Tidigare har det rapporterats att omkring 1 000 civila gömmer sig i stålverkets tunnlar. För bara några dagar sedan gjordes försök att evakuera dem från stålverket.

Det är nu oklart hur många som fortfarande befinner sig i stålverket. På måndagskvällen rapporterade Reuters att det ska röra sig om ett hundratal civila.

– Jag hoppas att det kan bli ytterligare en runda av evakueringar så att de civila som är kvar under verket kan ta sig ut. Vi pratar om 20 barn och hundra civila, kvinnor och äldre människor. Det är vad vi räknat in, säger Azovbataljonens ställföreträdande befälhavare Sviatoslav Palamar till Reuters.

Stålverket har beskrivits som det sista ukrainska fästet i Mariupol. Enligt tidigare uppgifter ska omkring 2 000 soldater befinna sig i Azovstal, utöver de civila som gömmer sig där.