Stjärnklart

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-22

Kolla in julens mest strålande stjärnor

lysande Syskonen Mollie, Linda och Markus Aus Aamisepp har hittat sin favorit - den svarta filtstjärnan från Ikea för 139 kr. Övriga stjärnor: Svart uppe till vänster, Åhlens 375 kr, röd högst upp, Designtorget 435 kr, grön till vänster, Ikea 89 kr, i trä till höger, Ikea 139 kr.

Vissa traditioner ändrar man inte på i första taget.

Särskilt inte när det gäller julen.

Här är julens mest strålande stjärnor.

Julstjärnorna lyser vackert på sin lampsladd. I alla fall i varuhus och inredningsaffärer där de väntar på adventsruschen.

Nästa vecka väntas försäljningen ta fart.

–?Det är först till advent som vi inser att det snart är jul och då ska alla ha en julstjärna i fönstret, säger Maria Kurkkio, avdelningschef på Åhléns.

Två läger

En snabb genomgång visar att den gamla hederliga pappstjärnan dominerar.

–?Annars finns det två läger bland Sveriges julpyntare: traditionalisterna och trendnissarna.

–?Trendfärgerna den här julen är grönt, lila och svart. Traditionalisterna väljer vitt, rött och guld, säger Tina Björeman, heminredningsexpert på Ikea.

Bland de mer traditionella julstjärnorna går det svenska handarbetet igen med material som filt och halm. En ny stjärna har också tänts på julhimlen.

Papp är poppis

Vissa kanske invänder att den funnits ett tag, men det är först i år bordsstjärnan har slagit ordentligt.

I?stället för att hänga i en sladd står den på en fot.

–?Det är första året vi har dem och de är absolut mest populära. Vi har sett de där pappstjärnorna i så många år. Det är dags för förnyelse, säger Maria Kurkkio.

Följ ämnen i artikeln