Internationell liga sprängd

Publicerad 2013-04-02

Har genomfört bedrägerier mot 36 000 bank- och kreditkort i Europa

Europol har i påsk sprängt ett stort kriminellt nätverk som har genomfört bedrägerier mot omkring 36 000 bank- och kreditkort runt om i Europa. 

44 personer ur nätverket greps i ett samarbete mellan Europol och rumänsk polis.

– Det här är ytterligare ett exempel på utmärkt polisarbete och en fläckfri operation, säger Troels Oerting vid Europol.

Operationen som gick under kodnamnet "Pandora-Storm" genomfördes den 28 mars och var ett samarbete mellan Europol och rumänska myndigheter.

Fler än 400 poliser var inblandade i operationen som innefattade hela 82 husrannsakningar i både Rumänien och Storbritannien, skriver Europol i ett pressmeddelande.

– Det här är ytterligare ett exempel på utmärkt polisarbete och en fläckfri operation, samt ett bevis på att polissamarbetet inom EU blir fortsatt bättre, säger Troels Oerting, chef vid EC3, det europeiska centret för cyberbrottslighet, i ett pressmeddelande från Europol.

Opererade i gallerior

Bedrägerinätverket ska ha specialiserat sig på att manipulera betalningsterminaler i stora shoppinggallerior runt om i Europa.

I husrannsakningarna hittade polisen bland annat två fabriker där man tillverkat den utrustning som använts. I de olika lokalerna fann man också klonade betalkort samt en hel del kontanter.

Omkring 36 000 betalkortanvändare i 16 europeiska länder tros ha drabbats av bedrägerierna. Nätverket ska ha använt sig utav sofistikerade metoder för att komma över kundernas kortnummer och pinkoder.

Gärningsmännen ska sedan ha använt kortuppgifterna för illegala transaktioner i flera sydamerikanska länder, USA, Japan, Sydkorea, Sri Lanka och Thailand.

Bedrägerierna ska också ha skett på nätet.

Extremt lukrativ bransch

Bedrägerier av betalkort är en extremt lukrativ bransch enligt Europol. EU är världens största marknad för transaktioner med betalkort och man uppskattar att olika kriminella grupper kommer över mer än 1,5 miljarder Euro per år genom kortbedrägerier.