SMHI varnar för översvämningar

Publicerad 2012-05-19

Snösmältning och intensivt regnade har gett extremt höga vattenflöden i Norrbotten.

Översvämmingarna i Sangisälven klassas som en trea, vilket är SMHI:s högsta varning.

– Det är mycket ovanligt och sker vart 50:e år, säger Kean Foster, hydrolog vid SMHI.

I tisdags drog ett nederbördsområde in över Norrbotten. Regnet i kombination med det varma vädret har skyndat på snösmältningen och vattenflödena är extremt höga.

"Allvarliga översvämningar"

SMHI har flera varningar ute som gäller både Norrbotten och Västerbotten. Värst drabbat är hela Sangisälven, där SMHI nu har lagt en klass 3-varning. Varningen utfärdas om det innebär risk för allmänheten.

– Det är mycket allvarliga översvämningar. Värst drabbat är de områden som översvämmas lätt, säger Kean Foster, hydrolog vid SMHI.

I genomsnitt ligger flödet på 15 kubikmeter per sekund, men just nu flödar det nästan 56 kubikmeter vatten per sekund uppger TT.

Kan stabiliseras under natten

Men kulmen beräknas vara just nu, enligt SMHI väntas inga fler regnmängder.

– Det är plusgrader och snösmältningen fortsätter. Men i Sangisälven stabiliserar det sig under natten och morgondagen, säger Kean Foster.

För Rolf Kummu i Armasjärvi utanför Övertorneå är läget synnerligen allvarligt. Redan under fredagen var vattnet nära och nivån har under lördagen stigit sex centimeter. Stiger vattnet en centimeter till riskerar källaren att vattenfyllas.

– Det får inte höjas något mer nu. Det kommer då pressas via bottenplattan och förmodligen in i huset, säger Rolf Kummu.

En sommarstuga 100 meter bort ligger också dåligt till och både en bastu och mulltoa ligger redan under vatten.

– Det är klart att man är orolig. Vattenskador tar lång tid att få ordning på. Men man rår ju inte för naturens krafter, så enkelt är det.

Fler varningar

En klass 2-varning har utfärdas i Torneälven vid området runt Pajala samt i Råneåälven. Där beräknas kulmen nås mellan söndag och måndag.

SMHI har även utfärat en klass 1-varning för höga vattenflöden  i små och medelstora vattendrag i Norrbottens och Västerbotten. Här beräknar SMHI att kulmen kommer att nås under helgen eller i början av nästa vecka.