"Våra regler är tuffare än svensk lag"

Publicerad 2014-11-20

Trots att Kamrat.com har ett strikt förbud mot att kontakta minderåriga i sexuellt syfte blev ”Elin” och ”Emma” erbjudna att sälja sexuella tjänster av flera användare.

– Det är ju dessvärre en utopi att alla regelbrott eller lagbrott i ett samhälle ska upptäckas och ingen brottsling ska komma undan, säger Tobias Lind, grundare.

20 000 användare loggar in på Kamrat.com varje dag. Merparten är mellan 14 och 17 år. Någon åldergräns finns inte.

Forumets ordningsregler är tydliga - de som kontaktar minderåriga i sexuellt syfte slängs ut och avregistreras.

"Skulle slängas ut direkt"

– Våra regler är ofta tuffare än svensk lag, säger Tobias Lind, Kamrat.coms teknikchef och grundare.

Hur väl lever ni upp till era regler?

– Det blir ju ungefär som att fråga polisen: Vi har lagar i Sverige, lever ni upp till dem? Det är ju dessvärre en utopi att alla regelbrott eller lagbrott i ett samhälle ska upptäckas och ingen brottsling ska komma undan. Men det är i realiteten tyvärr omöjligt.

Du tycker inte att det är falsk marknadsföring ni sysslar med?

– Att det finns personer i vårt samhälle som intresserar sig för barn sexuellt är tyvärr en realitet. Att börja gå in och läsa privata meddelanden och filtrera bort ord leder sällan någonstans. Vi har ett nära samarbete med polisen och så fort vi får vetskap om att någon brutit mot reglerna så agerar vi. Men vi är väldigt beroende av tips och anmälningar.

Flera av de meddelanden som skickats till Elin och Emma är "solklara regelbrott", menar han.

– Personer som uttrycker sig så här skulle slängas ut direkt och vi skulle även försöka spärra personen från att registrerar sig igen.

"Vi gör vad vi kan"

Men metoden är ofta verkningslös, menar Tobias Lind. Personerna återkommer hela tiden - med nya alias och från nya IP-adresser.

– Det är en olycklig effekt av datalagringsdirektiv och myndigheternas krav på att internetoperatörer ska lagra data om sina abonnenter. Tyvärr får det bara effekten utbudet av anonymiseringstjänster ökar, vilket underlättar för de som vill att kringgå våra spärrar, säger Tobias Lind.

De ”farliga” är inte de som skriver öppet om sex.

– Det stora problemet är de som är mycket mer subtila, inte skriver några skamliga förslag eller fula ord, och inte väcker något direkt uppseende. Ofta har dessa personer också som strategi att så fort de kan försöka flytta över konversationen till andra medium som Kik, Skype eller sms, för de vet att de kan prata mer ostört där.

Har ni tappat kontrollen över detta?

– Vi gör vad vi kan för att detta inte ska förekomma. Tyvärr händer det ändå. Den bistra verkligheten är att de vuxna som sitter och snackar sex med barn på nätet ofta inte ens begår något brott. Det är i dag i princip lagligt att sitta och snacka sex med barn för sitt eget nöjes skull i Sverige. Det gör att vi ofta inte får någon hjälp av polismyndigheterna att stoppa dessa individer. Om själva samtalet hade kriminaliserats hade vi fått lättare att jobba mot detta.