Trump i natt: ”Stort besked nästa vecka”

Publicerad 2022-11-08

Donald Trump sa att han inte vill stjäla uppmärksamheten från mellanårsvalet.

Och sen gjorde han precis det.

– Jag kommer med ett väldigt stort besked den 15 november, sa han i talet från Dayton i morse.

Med bara timmar kvar innan de första vallokalerna öppnar i rysarvalet i USA spädde expresident Donald Trump sent i natt på spekulationerna om att han vill ha en returmatch om Vita huset mot Joe Biden 2024.

Under tisdagen avgörs om Joe Biden och Demokraterna får behålla majoriteten i kongressen när hela representanthuset och cirka en tredjedel av senaten ska väljas om i mellanårsvalet.

Innan Trump lämnade Dayton kom han med ett löfte: Om en vecka kommer ett ”väldigt stort besked”.

Talade i Ohio

Inför valdagen kom det på måndagen uppgifter om att Donald Trump tänkte använda ett tal i natt svensk tid i Dayton i Ohio, till stöd för republikanske senatskandidaten J.D. Vance, för att officiellt meddela att han ställer upp i presidentvalet 2024.

Enligt uppgifter i amerikansk press har många i expresidentens närhet vädjat om att han ska vänta med beskedet till efter mellanårsvalet.

Man är oroliga för han ska ta fokus från partiets kandidater och mobilisera Demokraternas väljare i onödan.

Han gick på rådgivarnas önskan.

Nästan.

”Väldigt stort besked”

– För två år sedan var vi en stor nation och vi kommer bli en stor nation igen. Inte för att förminska betydelsen av morgondagens väldigt viktiga val, sa Trump.

Men.

– Jag kommer med ett väldigt stort besked tisdagen den 15 november från Mar-a-Lago.

Jublet från anhängarna i Dayton var enormt.

De tidiga kommentarerna i amerikansk media sent i natt utgick ifrån att det ”stora beskedet” handlar om ett nytt försök att vinna en andra mandatperiod som president.

Som tidigare sedan Joe Biden tog över presidentposten handlade stora delar av nattens tal om den upplevda orättvisa han utsatts för.

”Episk seger”

– Jag ställde upp två gånger. Jag vann två gånger och gjorde det mycket bättre andra gången med miljontals fler röster 2020 än 2016, sa Trump om det påstådda fusket i valet som det inte presenterats några bevis till stöd för.

– Det första steget för att rädda USA är att vinna en episk seger för Republikanerna i morgon, sa han inför mellanårsvalet under tisdagen.

– 2024 ska vi ta tillbaka det där stora, fantastiska vita huset.

Donald Trump under sitt tal i Dayton.

Följ ämnen i artikeln