Snålkuk är ”Sveriges roligaste ortnamn”

Publicerad 2022-02-14

Buslätt, Mellangården och Stjärtnäs var några av ortsnamnen som slogs om förstaplatsen.

Men nu är vinnaren korad.

Snålkuk i Jokkmokk tar hem priset som ”Sveriges roligaste ortnamn”.

Tio olika orter har kandiderat om titeln som ”Sveriges roligaste ortnamn”, en tävling som Språktidningen håller i.

Nu står det klart att det 957 meter höga fjället Snålkuk i Jokkmokk har utsetts till vinnare, med hela 37,5 procent av rösterna.

Fjället i Jokkmokks kommun var en självklar kandidat när Språktidningens jury utsåg de tio roligaste ortsnamnen i Sverige.

– Det är ett ganska speciellt ortnamn om man läser ut det på svenska, då blir det onekligen både lustigt och konstigt. Men ortnamnet har samiska rötter, och då uttalas det på ett annat sätt, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.

På gammelsvenska kan kuk betyda något som sluttar brant eller är spetsigt, och snål kan betyda kargt.

Morgongåva vackraste ortsnamnet

När tävlingen annonserades kom närmare 500 förslag in från Språktidningens läsare.

Därefter samlade Anders Svensson en jury med namnforskare, retoriker och copywrighters för att avgöra vilka som är de tio roligaste och tio vackraste.

Andra namn som klättrat högt på placeringen är Frufällan, på en andra plats, och Stjärtnäs, som landade på en tredje plats.

– Ofta är det så att de ortnamn som framstår som konstiga eller roliga i dag, betydde något helt annat då namnet kom till, säger Anders Svensson.

Språktidningen har även tagit fram ”Sveriges vackraste ortnamn”. Där hamnade Morgongåva i Heby kommun på första placering, med 21,9 procent av rösterna.

På andra plats hamnade Juniskär och på tredje plats kom Kärleken.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln