Brand efter strider kring kärnkraftverk: Atomterror

Experten: ”Ingen fara för radioaktiva läckage”

Publicerad 2022-03-04

En brand bröt ut vid ett kärnkraftverk i södra Ukraina mitt under hårda strider i natt.

Enligt Ukraina besköts området från alla håll av ryska trupper – som nu tagit kontroll över kärnkraftverket.

– Det är atomterrorism, uppgav president Zelenskyj tidigt i morse när elden fortfarande inte var släckt.

De dramatiska nyheterna om en brand vid Europas största kärnkraftverk i södra Ukraina sände en chockvåg genom världen sent i natt.

Det var i samband med hårda strider kring området som borgmästaren Dmytro Orlov i närliggande staden Enerhodar uppgav i ett meddelande på Telegram att en brand brutit ut på kärnkraftverket Zaporizjzja.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skrev på Twitter att ryska styrkor attackerade området från alla håll och att räddningstjänsten stoppades från att ta sig till området och släcka elden.

Hot om atomfara

– Det finns ett riktigt hot om atomfara i den största kärnenergianläggningen i Europa, sade kärnkraftsverkets talesperson Andrij Tuz i en video publicerad på Telegram under natten.

Han sa i ukrainsk tv att reaktorn närmast branden håller på att renoveras och inte är i drift, men att det fortfarande finns kärnbränsle i den.

Internationella atomenergiorganet IAEA informerades om händelsen och uppmanade Ryssland att genast avbryta offensiven kring Zaporizjzja.

Vid 03.30-tiden svensk tid kom något lugnande besked när den ukrainska krismyndigheten meddelade att de inte registrerat någon förhöjd nivå av radioaktivitet.

Brinner på tre våningar

Man meddelade att det var en byggnad som användes för träning och ett laboratorium som brandskadats i attacken.

Ukrainska myndigheter sa då att situationen var under kontroll.

”Anläggningens chef säger att kärnkraftssäkerheten nu kan garanteras”, skriver Oleksandr Staruch, chef för den militära organisationen vid kärnkraftverket, på Facebook.

Men under natten uppgav man att räddningstjänsten fortfarande inte fått möjlighet att säkra området och först efter klockan 05 kunde de påbörja släckningsarbetet.

Då brann det i de tre översta våningarna i ett det femvåningshus som man använder för träning.

”Vid klockan 06.20 är branden i träningsbyggnaden släckt. Ingen person har kommit till skada i branden”, skriver räddningstjänsten på Twitter.

President Zelenskyj, som när striderna rasade kring Zaporizjzja talade i telefon med president Biden, skräder inte orden i ett inlägg på sociala medier under de tidiga morgontimmarna.

Kärnkraftverket Zaporizhzhia i södra Ukraina är Europas största. Arkivbild.

Anklagelsen: Atomterror

"Inget land har någonsin beskjutit kärnkraftverk. För första gången i mänsklighetens historia har en terrorstat utfört atomterrorism", skriver Zelenskyj.

Presidenten menar att endast omedelbara krafttag från övriga länder i Europa kan stoppa risken för en katastrof..

"Vi måste stoppa ryska trupper. Säg till era politiker: Ukraina har 15 reaktorer. Om det bli en explosion innebär det slutet för oss alla, slutet för Europa, evakueringen av Europa".

President Zelenskyj talade också med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under natten efter att nyheten om kärnkraftsbranden spridits över världen.

”Hotar hela Europa”

Enligt en talesperson i 10 Downing Street menar premiärministern att Putins hänsynslösa handlingar nu hotar hela Europas säkerhet.

Boris Johnson uppger att han kommer begära ett krismöte i FN:s säkerhetsråd om händelsen och att Storbritannien kommer ta upp frågan omedelbart med Ryssland och sina allierade.

Reaktorerna på Zaporizjzja är betydligt säkrare än de som fanns på Tjernobyl innan den katastrofala olyckan i landet 1986 och verkar inte ha utsatts för skada i nuläget, uppger professorn Tony Irwin i en tidig analys i The Guardian.

Han menar att risken för explosion, härdsmälta eller utsläpp av radioaktivitet är låg.

Irwin säger till The Guardian att en nedstängning av kärnkraftverket skulle innebära att stora delar av Ukraina skulle kunna släckas ner.

Tidigare under torsdagskvällen kom rapporter om att stridsvagnar rullade in i staden Enerhodar i södra Ukraina.

Orlov uppmanade då alla invånare att stanna inomhus. Han uppgav att de ryska trupperna har skjutit mot bostadshus och skolor. Vissa områden saknar till följd av detta el och vatten.

Zaporizjzja, bara några kilometer från Enerhodar, har sex reaktorer. Det står för ungefär en fjärdedel av Ukrainas energiproduktion.

FN:s atomorgan säger att de har gått in i fullt beredskapsläge dygnet runt med anledning av den allvarliga situationen som utspelar sig vid det brinnande kärnkraftverket.

IAEA:s generaldirektör, Rafael Gross, säger också att han är "djupt oroad" över situationen.

Ryska styrkor har kontroll över området

Under morgonen meddelade regionala myndigheter att ryska styrkor tagit kontroll över kärnkraftverket, enligt Reuters.

Det finns inga uppgifter om att förhöjda nivåer av radioaktivitet.

Enligt Carl Berglöf, kärnkraftexpert för Energiföretagen, säger att det i grunden inte är bra att det brunnit i närheten av ett kärnkraftverk, men att reaktorerna kan hantera att bli avstängda.

– Men det här är en krigssituation och det är svårt att veta vad exakt som händer på platsen, tilläger han.

Carl Berglöf säger också att kärnkraftverket är konstruerat så att det ska kunna förhindra en stor explosion.

– Ryssland vill antagligen ta kontroll över anläggningen och förhindra att Ukraina kan producera el. Man får inte angripa det eller orsaka skador som ger radioaktiva utsläpp. I en krigssituation är det dock oklart om man tar hänsyn till de lagarna, säger han.

Eftersom det inte var en reaktor som attackerades i natt ska det inte vara någon fara för radioaktiva läckage i nuläget, fortsätter han.