Hotet från Ryssland

Uppgifter: Ryssland drar sig tillbaka

Av: 

Amanda Hällsten

Love Isakson Svensén

NYHETER

Ryssland meddelar nu att flera ryska styrkor drar sig tillbaka från den ukrainska gränsen.

Men enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är konflikten långt ifrån löst.

– Vi har ännu inte sett några genombrott diplomatiskt, säger hon.

Den senaste tiden har det varnats om att en rysk invasion av Ukraina är närstående. I helgen gick amerikanska CIA ut med en varning om att Ryssland kan gå in i landet på onsdag.

Men under tisdagsförmiddagen meddelade Ryssland att de drar tillbaka ett antal av de soldater som just nu befinner sig nära gränsen till Ukraina, rapporterar AFP.

”Enheter från de södra och västra militärdistrikten är klara med sina uppgifter, de har redan börjat lasta räls- och vägtransporter och kommer i dag att börja förflytta sig tillbaka till sina militärgarnisoner”, säger en talesperson från försvarsdepartementet, enligt ryska medier.

Uppgiften bekräftades också av ryska försvarsdepartementet.

Ryssland meddelade under tisdagsförmiddagen att de drar tillbaka flera styrkor från den ukrainska gränsen.

Ryska styrkor har ”fullföljt sitt uppdrag”

Enligt Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, rör det sig om styrkor från de södra och västra militärdistrikten, som har ”fullföljt sitt uppdrag”. De ska redan ha börjat lasta sina fordon för att återvända.

– Vi och våra allierade har lyckats hindra Ryssland från ytterligare eskalation. Det är redan mitten av februari och vi ser att diplomati fortfarande fungerar, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Det är dock inte känt hur många ryska enheter som drar sig tillbaka eller och hur det kommer att påverka det sammanlagda antalet militärer som finns i Ukrainas närområde.

Enligt försvarstalespersonen Igor Konasjenkov fortsätter flera storskaliga ryska militärövningar, bland annat gemensamma övningar med Belarus och marinövningar i bland annat Svarta havet.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Ukraina: ”Tro inte på vad du hör”

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba understryker att läget fortfarande är spänt längs gränserna och att Ryssland behöver dra sig tillbaka helt och hållet.

– Vi har en regel: Tro inte på vad du hör, tro på vad du ser. När vi ser att de drar sig tillbaka kommer vi att tro på en nedtrappning, säger han, enligt TT.

Samtidigt som uppgifterna om ett ryskt tillbakadragande kommer, uttalade sig ryska UD:s talesperson Maria Zakharova på sociala medier.

”Den 15 februari 2022 kommer att gå till historien som dagen då västerländsk krigspropaganda misslyckades. De har förnedrats och förstörts utan att ett enda skott avlossats”, skrev hon.

Ann Linde: Välkomnar om Ryssland trappar ner

Flera försök till diplomatiska lösningar med Ryssland har lämnats – något som även Ryssland öppnade för på måndagen.

Utrikesminister Ann Linde (S), ser fortfarande allvarligt på situationen.

Men trots uppgifter om ett ryskt tillbakadragande på tisdagen ser Sveriges utrikesminister Ann Linde, liksom sin ukrainska motsvarighet, fortfarande allvarligt på situationen.

– Vi har ännu inte sett att de har gjort några stora tillbakadraganden av sina trupper, det finns fortfarande kapacitet att gå in i Ukraina. Vi måste se att det sker i handling först, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden har tidigare fört samtal med Rysslands president Vladimir Putin. Hittills har man ännu inte nått något som kan liknas vid en diplomatisk lösning, enligt Ann Linde.

– Vi välkomnar om Ryssland trappar ner och fortsätter på diplomatspåret, säger Ann Linde.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Putin träffades i dag klockan 13 för att samtala om läget i Ukraina, i hopp om att nå en diplomatisk utväg. Senare i eftermiddag väntas ledarna hålla en presskonferens.

Nato försiktigt positiva

De ryska uppgifterna välkomnas av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg – om än med en rejäl brasklapp.

– Det här ger skäl till en försiktig optimism, men ännu har vi inte sett några tecken till nedtrappning på plats, säger Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel inför veckans Nato-försvarsministermöte.

– Allt är klart för en ny (rysk) attack, men Ryssland har fortfarande tid på sig att ta ett steg tillbaka, sluta förbereda sig för krig och börja arbeta för en fredlig lösning, säger Stoltenberg.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet från Ryssland

LÄS VIDARE

Liverapportering: Spända läget kring Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet från Ryssland

Ukraina

Ryssland

Ann Linde