Carl Bildt ska bli särskild utredare

Publicerad 2023-10-29

Bildt under Kristerssons valturné förra året.

Carl Bildt ska utreda Sveriges underrättelseverksamhet.

Det har regeringen beslutat.

Detta meddelar man i en artikel på Svenska Dagbladets debattsidor.

Den före detta statsministern Carl Bildt (M) blir nu särskild utredare. Han ska se över Sveriges underrättelseverksamhet.

Det skriver försvarsminister Pål Jonson (M) tillsammans med Mikael Oscarsson (KD) och Anna Starbrink (L) i en artikel i Svenska Dagbladet.

Oscarsson och Starbrink är de andra regeringspartiernas försvarspolitiska talespersoner.

”Det försämrade omvärldsläget ställer högre krav på en god lägesbild om de hot och risker som Sverige står inför”, skriver man och fortsätter:

”Syftet är att utifrån det säkerhetspolitiska läget bedöma vilka behov av underrättelser som finns hos regeringen, myndigheter och andra aktörer av relevans för Sveriges säkerhet och hur dessa behov kan tillgodoses”.

Här står försvarsminister Pål Jonson (M) mitt emellan Mikael Oscarsson (KD) och Anna Starbrink (L).

Försämrat läge

Den senaste översynen gjordes i slutet av 1990-talet.

Sedan dess har säkerhetsläget försämrats avsevärt, konstaterar regeringsföreträdarna i sin artikel.

För att tidigt kunna identifiera och agera mot allvarliga hot behövs en väl fungerande underrättelseverksamhet, slår man fast:

”Den översyn som nu görs kommer bland annat ha fokus på att beskriva den säkerhetspolitiska och tekniska utvecklingen för att kunna definiera de behov av underrättelse som finns. Det handlar vidare om vilka som bör vara mottagare och vilken samordning och förmåga att sammanställa och analysera underrättelser som behövs för att tillgodose behoven”.