CHATT: Ställ dina frågor om ekonomisk politik till Andreas Cervenka

Uppdaterad 2022-09-08 | Publicerad 2022-09-06

Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka.

Hur vill partierna lösa energikrisen – och vilka ekonomifrågor är störst bland väljarna?

Ställ dina frågor om ekonomisk politik till Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka.

  • Andreas Cervenka
    6 sept 2022

    Nu är det dags att runda av chatten för idag. Tack för alla bra frågor!

    Andreas

  • 6 sept 2022

    Hej Bosse,

    Det är ett svårt läge. Men jag håller med om att ett problem varit att svårigheter hela tiden skjutits på framtiden inte minst genom de låga räntorna efter finanskrisen som gjort att ekonomin sett starkare ut än den i själva verket är.

    Jag anser att vi nu är i ett läge där vi som samhälle måste ta smällen. Vi gjorde det inte under pandemin utan sköt problemen framför oss. Nu verkar det som att vi ska göra samma sak igen med statliga subventioner till framförallt el. Enligt mig är det bästa botemedlet mot inflation just inflation. Ekonomin måste kylas ner, efterfrågan minska och arbetslösheten stiga. Vad anser du? Vågar inte politikerna säga som det är eller är dom för okunniga?

    Bosse Rönngårdh
  • 6 sept 2022

    Hej. Det pratas mycket om att höja räntan rejält för att få ner inflationen. Är det inte motsägelsefullt att höja räntan när energipriserna är det som driver inflationen vilket bara det gör att människor kommer få mindre pengar att röra sig med? Energi/El är ju något som alla behöver och som man inte kan "välja bort" så som att köpa bostad, bil etc. Det är ju även mindre troligt att lönerna hänger med i inflationstakten vilket i sig borde bidra till att inflationen går ner automatiskt. Riksbankens mål kan ju inte vara att driva på en lågkonjunktur?

    Johan

    Hej,

    Problemet är att det inte längre är bara energipriserna som stiger, det mesta blir dyrare just nu. Och med en inflation som är 4 ggr högre än målet 2 procent har Riksbanken inget annat val än att höja. Särskilt som räntan sänktes så mycket när inflationen låg under målet.

    Andreas Cervenka
  • 6 sept 2022

    Du skrev att elkonsumenterna , troligen kommer att få stöd från staten, tror du det gäller alla eller bara högkonsumenterna är själv ”lågkonsument” av el, men elräkning har fördubblats senaste, kan jag räkna med någon subvention tror Du?

    Conny Sjöberg

    Hej, som jag förstått det kommer skyddet falla ut om priset går över en viss nivå, men det återstår att se när paketen är på plats.

    Andreas Cervenka
  • 6 sept 2022

    Hur tror du detta hanterats annorlunda av politikerna om det inte varit valår?

    Ben

    Hej, svårt att säga förstås men tror att man varit mer benägen att prata ihop sig om långsiktiga lösningar och inte bara klara vintern.

    Andreas Cervenka

Varje dag fram till valdagen kommer du att kunna ställa dina frågor till Aftonbladets profiler i ett chattmaraton.

  • På måndagen svarade Oisín Cantwell på läsarnas frågor om kriminalpolitik. Läs hela chatten här.
  • Här ovan kan du läsa hela chatten med Andreas Cervenka om ekonomisk politik.
  • Onsdag 13.00: Chatta med Wolfgang Hansson om hur omvärlden ser på svensk politik.
  • Torsdag 13.00: Chatta med My Rohwedder om regeringsbildningen.
  • Fredag 11.00: Chatta med Staffan Lindberg om klimatpolitik.
  • Lördag 15.00: Fråga Lena. Ställ dina frågor till Lena Mellin i direktsändning!
  • Söndag 14.00: Chatta med Gustaf Tronarp om vad du vill kring valet. Är du nervös för utgången, glad över att ha röstat? Skriv av dig på Aftonbladet.